Kvikksølv i fisk og sjømat ved U-864
NIFES, nå Havforskningsinstituttet, har samlet inn og analysert fisk og krabbe fra området ved U-864 siden 2004. Resultatene av disse undersøkelsene viser at fisk og skalldyr ved U-864 ikke har høyere kvikksølvinnhold enn andre steder på kysten.

Mattilsynet opphevet derfor i juni 2015 advarselen om at små barn, gravide og ammende ikke burde spise sjømat fra området rundt ubåtvraket.
Les nyhetsartikkelen: U-864: Mattilsynet opphever advarsel om sjømat
Lite dannelse av metyllkvikksølv
For at kvikksølvet skal bli skadelig må det tas opp i næringskjeden. Ubåtvraket ligger på 160 meters dyp der det er sterk strøm, oksygenrikt sjøvann og lite finpartikler på sjøbunnen. Dette gir lite egna forhold for dannelse av metyllkvikksølv og antas å være årsaken til at sjømaten ikke er mer påvirket.
Siste nytt
-
Nye målinger av kvikksølv ved ubåtvraket
Havforskningsinstituttet har hvert år siden 2004 gjort målinger i fisk og skalldyr i nærheten av ubåtvraket ved Fedje. Den siste undersøkelsen, som de gjør på oppdrag fra Kystverket, viser noe forhøyet kvikksølvnivå i krabbe og brosme.
-
U-864: Rambøll tildelt utredningskontrakt
Konsulentselskapet Rambøll AS er tildelt kontrakt for ekstern vurdering av ny teknologi og informasjon om U-864.
-
Regjeringen bevilger penger til tildekking av U-864
I forslag til statsbudsjett for 2019 bevilger regjeringen midler til igangsetting av arbeidet med å dekke til vrakdeler og forurenset sjøbunn rundt U-864.
-
U-864: Informasjonsmøte på Fedje 27.juni
Kystverket inviterer til informasjonsmøte om miljøtiltak mot kvikksølvforureining frå U-864, onsdag 27. juni på Fedje.
-
U-864: Sjømaten er fortsatt trygg
Bortsett fra i brunmat av krabbe er det ikke funnet forhøyede nivåer av kvikksølv i sjømatprøver tatt ved ubåtvraket U-864 vest av Fedje. Det viser en nylig publisert rapport fra Havforskningsinstituttet.
- Gå til nyhetsarkiv