Farledsstrukturen
Hele norskekysten er i dag dekket av et standardisert referansesystem av ulike farledskategorier. Farledsstrukturen omfatter nettverket av sjøverts transportårer, og er et nasjonalt geografisk referansesystem for tiltak innen forvaltning, planlegging, utbygging og operativ virksomhet i kystsonen.

Tiltakene dekker hele spekteret, fra fysiske utdypninger til oppmerking og trafikkreguleringer med mer, for å bedre fremkommeligheten for skipstrafikken og trygge det marine miljø.
Informasjon og kunnskap er nødvendig for å kunne beskrive, identifisere, vurdere og velge mellom ulike tiltak i farledene. Spesifikasjoner for alle farledene er samlet i en farledsdatabase som er under kontinuerlig supplering og oppdatering, og hvor stadig flere egenskapsdata for de ulike farledene legges inn. Denne databasen vil i sin tur utgjøre kjernen i et samlet nasjonalt kystinformasjonssystem (KYSTINFO), som Kystverket administrerer.
Hovedmotivene bak etableringen av farledsstrukturen var:
- Å kunne definere en farled eller et bruksområde i kystsonen på en standardisert og kortfattet måte.
- Å til enhver tid kunne ha en oppdatert oversikt over fordeling av statlig og kommunalt ansvar, herunder en oppdatert oversikt over de farleder Kystverket har ansvar for.
- Å etablere en samordnet definisjon av farledskategorier, det vil si viktighet, for derigjennom å kunne planlegge og prioritere midlene best mulig.
- Å kunne definere statslosenes sertifikater på en kortfattet og lettfattelig måte.
Geografisk referansesystem
I tillegg skal farledsstrukturen fungere som et geografisk referansesystem for interne tiltak i Kystverket innen oppmerking, utdyping og trafikkregulering. Farledene representerer trafikkårer for skipstrafikken, og representerer således en infrastruktur med en viss prioritet.
Viser vegsystemet til sjøs
I arbeidet med Nasjonal transportplan er det definert et sammenhengende enhetlig nasjonalt stamnett for transport, det vil si: båt, bil, tog og fly. For Kystverket gjelder dette hovedledene langs kysten, "påbudte" seilingsleder, og innseiling til de viktigste havnene.
Stamnettet inndeles videre i sjøtransportkorridorer med geografisk utstrekning og nummerering i samsvar med de definerte nasjonale transportkorridorene. Denne nye definisjonen av stamnett og korridorer for sjøtransport medfører at klassifikasjon og koding av farledsstrukturen må tilpasses denne. Dette vil bli gjort i forbindelse med at også farledsnormene blir revidert.
Gir oversikt og analysegrunnlag
Kystverket og de andre transportetatene vil da enklere kunne gjennomføre trafikkanalyser for gods- og persontrafikk på tvers av transportformene. Dette er viktig for å vurdere effektive intermodale løsninger i arbeidet med å forbedre konkurransesituasjonen for sjøtransport ift. landsiden: og å oppnå den overordnede politiske målsettingen om å overføre mer trafikk fra veg til sjø og bane. Kystverket vil videre kunne dokumentere behovet for tiltak i stamnettet på en bedre måte."
Synliggjør Kystverkets geografiske interesseområder
Økt utnyttelse av kystsonen har gjort det nødvendig for Kystverket å kunne hevde sektormyndighet på en effektiv måte overfor private utbyggere, kommuner, fylkeskommuner o.l. I denne sammenheng er det behov for å benytte farledsstrukturen som en synliggjøring av Kystverkets geografiske interesseområder.
Kystinfo kart

Siste nytt
-
Ny podkast: − Offentlig data bør deles med så mange som mulig
I serien med podkaster fra Kystverket har vi nå kommet til BarentsWatch. Hør Anna Karlqvist og Heidi Beate Vang snakke om at digitalisering kommer med et stort ansvar for transparens og datakvalitet, og at det å dele informasjon bygger på tillit.
-
Podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
- Gå til nyhetsarkiv