AIS regelverk og brukarkrav
Farty over en viss størrelse er ved internasjonal lovgiving pålagt å bruke AIS utstyr under seglas.
Kystverket har etablert det nasjonale nettverket AIS Norge, som er eit system for mottak av AIS signaler frå skip langs norskekysten. Dette er i tråd med EU direktiv 2002/59/EF som omhandlar etablering av eit felles europeisk trafikkovervakings- og informasjonssystem for skipsfarten.
FNs sjøfartsorganisasjon IMO (International Maritime Organization) har innført internasjonalt krav for klasse A AIS for fartøy som faller inn under SOLAS konvensjonen frå 1974. Kravet finnes i kapittel V (Safety of Navigation) Regulation 19, og seier at AIS utstyr skal vere i operasjon såframt ikkje internasjonale avtaler, regler eller standardar fordrar vern av navigasjonsinformasjon.
Bærekravet til AIS om bord på fartøy er regulert av Sjøfartsdirektoratet, og kravene finner man i forskrift 5. september 2014 nr. 1157 om navigasjon og navigasjonshjelpemidler for skip og flyttbare innretninger og i forskrift 13. juni 2000 nr. 660 om konstruksjon, utstyr, drift og besiktelser for fiske- og fangstfartøy med største lengde på 15 meter og derover.
Farty som i medhald til dei overnemnte krav er pålagt å gå med klasse A AIS- transponderar:
- Lasteskip med bruttotonnasje 300 eller mer.
- Passasjerskip i utenriksfart.
- Passasjerskip med bruttotonnasje 300 eller mer i innenriksfart.
- Passasjerfartøy med bruttotonnasje 150 eller mer i innenriksfart når de kan oppnå en hastighet på 20 knop eller mer.
- Flyttbare innretninger.
- Europeiske fiskefartøy over 15 meter.
Farty som ikkje er underlagt bærekrav kan også utstyres med klasse A AIS-transpondar om eigar/reiar finner dette formålstenleg. Slike farty kan også utstyres med klasse B AIS-transpondar som er berekna på mindre farty og lystfarty.
Siste nytt
-
Vaktskifte for verdens nordligste fyr
Norsk Polarinstitutt og Kystverket har de senere årene gjennomført en storstilt modernisering av navigasjonsinnretninger på Svalbard. Nå er Brandalspynten ved Ny-Ålesund fornyet, det som er den aller nordligste fyrlykten som finnes på jorda.
-
Høyteknologi styrker beredskapen til sjøs
Sensordata, fly og droner i et lukket intranett til sjøs: Kystverket har utviklet et maritimt bredbånd som vil styrke kommunikasjonen og samhandlingen til fartøy og fly i statlig operativ virksomhet. Som et av de første land i verden.
-
Kystdatahuset vant BI prisen 2019
Kystverkets nyvinning Kystdatahuset gikk av med seieren av Dataforeningens BI pris 2019. Prisen deles ut til en verdiskapende digital løsning som har tatt i bruk Business Intelligence/Analytics, som gjør store rådata til meningsfull informasjon for brukeren.
-
Styrker trafikkovervåking på Svalbard med nye AIS-basestasjoner
Kystverket satte 13. september opp en ny type solcelle- og vinddrevet AIS-basestasjon på øya Prins Karls Forland vest for Spitsbergen. Dette er første gang Kystverket etablerer en AIS-basestasjon i et område uten infrastruktur.
-
Kystverket med på historisk tur til Nordpolen
Klokken 09.32, onsdag 21. august, nådde kystvaktskipet KV Svalbard Nordpolen, som det første norske fartøyet på polpunktet. Om bord er også Kystverkets Andreas Kjøl, både som rådgiver og for å gjennomføre undersøkelser for Kystverket.
- Gå til nyhetsarkiv