Publisert: , Oppdatert:

Minnemarkering for omkomne på sjøen

For andre året på rad arrangerer aktørene bak kampanjen ”Klar for sjøen” minnemarkering for de omkomne fra fritidsbåt. Håpet at minnemarkeringen vil bidra til refleksjon, og til at alle blir mer forsiktige på sjøen i sommer.

Minnemarkering for omkomne i veitrafikken er en årlig foreteelse, som på en verdig måte setter fokus på sikkerhet langs veien. Inntil i fjor har det ikke vært noen slik markering på sjøen. Aktørene bak kampanjen ”Klar for sjøen” arrangerte da for første gang en minnemarkering for de som har mistet livet ved bruk av fritidsbåt.

En tilsvarende markering blir arrangert på Honnørbrygga i Oslo, ved Rådhusplassen, sankthansaften (onsdag 23. juni). Et samlet båt-Norge minnes de omkomne og oppfordrer båtfolk til å reflektere om egen og andres sikkerhet på sjøen.

Markeringen fra klokken 10.00 til cirka klokken 10.40. Næringsminister Trond Giske holder appell, og er etter det offisielle programmet tilgjengelig for pressen fram til kl. 10.45.

Representanter fra båt- og sjøsikkerhetsorganisasjoner er til stede på Honnørbrygga og i konvoien som er en del av markeringen. Landsforeningen for trafikkskadde representerer skadede og pårørende etter båtulykker.

Program:

Musikalsk åpning ved Sjømannskoret
Velkomst ved Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL
Appell ved næringsminister Trond Giske
Trompetsolo ved Tine Thing Helseth
Nedleggelse av kranser fra konvoi
Sjømannskoret avslutter

Bak initiativet står partnerne i ”Klar for sjøen”-kampanjen: Kongelig Norsk Båtforbund, Kystverket, Kongelig Norsk Seilforening, Norges Seilforbund, Sjøfartsdirektoratets Vis Sjøvett, politiet, Kystvakten, AV-OG-TIL, Røde Kors, Redningsselskapet, Oslofjorden båteierunion og NORBOAT.

Konvoien som kommer inn forbi Honnørbrygga, består av båter fra Kongelig Norsk Båtforbund, Kongelig Norsk Seilforening, Oslo havnepoliti, Redningsselskapet, Røde Kors, NORBOAT, Skjærgårdstjenesten og Landsforeningen for trafikkskadde. De vil legge ned ti kranser, for de omkomne de siste ti årene.

Omkomne fra fritidsbåter de siste ti årene

'00 '01 '02 '03 '04 '05 '07 '08 '09 '10
36 20 31 29 51 34 34 24 30 31


206 av de 320 omkomne brukte ikke flyteutstyr. Minst hver tredje var alkoholpåvirket, mørketallene kan være store. Fall over bord og kantring var de vanligste ulykkesårsakene. (Kilde: ”Dødsulykker i forbindelse med bruk av fritidsbåt”, Sjøfartsdirektoratet)

For mer informasjon:
Trude Gaare, kommunikasjonsrådgiver i AV-OG-TIL, ansvarlig for "Klar for sjøen"-kampanjen og markeringen. Mobil: 990 38302, e-post: trude@avogtil.no

Kystinfo kart

Tillitsvalgte og direktører i losforbundet og kystverket

Siste nytt