Publisert: , Oppdatert:

Berit dro hardt langs Nordlandskysten

Ekstremt høy vannstand i forbindelse med stormen Berit har ført til en rekke skader på Kystverkets anlegg og navigasjonsinstallasjoner i Nordland. Nå jobbes det aktivt med å få oversikt over omfanget av skadene.

Tekst: Lise Maria Knutsen

Den totale oversikten over skadeomfanget er ikke på plass, men Kystverket har vært på befaring ved utsatte anlegg og fått inn rapporter fra enkelte kommuner i regionen. Kystverket henvendte seg like etter stormen til samtlige kommuner med kystlinje i Nordland for å få oversikt over skadeomfanget og vil nå følge opp kommunene som foreløpig ikke har svart.

Til nå har Kystverket Nordland fått rapportert inn skader på moloer i Bleik, Andenes, Værøy, Reine og Kabelvåg. Skadene omfatter i hovedsak utvasking av masser og steinflytting.  Når det gjelder navigasjonsinstallasjoner er det skader på lykter, lanterner og jernstenger, der blant annet en lykt ved Skrova ble veltet over ende av vannmassene. Det er også avdekket skader på kabler til lykter ved enkelte anlegg. Av mindre skader ble blant annet naustet ved Glåpen fyr tatt av havet natt til lørdag 26.november.

Rekordhøy sjø

Årsaken til at stormen Berit fikk så stor innvirkning på kysten i Nordland var kombinasjonen av ekstrem høy vannstand og det kraftige lavtrykket som førte til et voldsomt drag i sjømassene. I Kabelvåg ble vannstanden kl. 01.00 natt til lørdag 26.november målt til 4,28 meter, som er seks centimeter over rekorden fra 1949 på 4,22. Draget i sjøen var på to meter i løpet av tre minutter.

Kystverket Nordland vil komme med en endelig rapport når skadeomfanget er registrert og utarbeide en kostnadsberegning i forhold til ekstrabevilgning av midler i forbindelse med nødvendige tiltak for å utbedre skadene.Siste nytt