Publisert: , Oppdatert:

Nytt overvåkningsfly på vingene

Kystverkets nye overvåkningsfly LN-KYV er nå i operativ drift. Det nye flyet er spesialutrustet for miljøovervåkningsoppdrag og styrker beredskapen mot akutt forurensning.

Flyovervåkning i forbindelse med akutt forurensning eller fare for akutt forurensning har vært en viktig del av norsk beredskap siden åttitallet. LN- KYV har meget stor rekkevidde, inntil 4500 km, og er spesialbygget for denne typen oppdrag. Flyet gir muligheter til direkte utsjekk av hendelser og situasjoner i Norsk økonomisk sone.  Det er installert ny teknologi som gir overvåkningskapasitet også i dårlig sikt og manglende dagslys. Det er også tatt spesielt hensyn til nedisingsproblematikk på sensorer, noe som gjør flyet godt egnet for de utfordrende klimatiske forholdene langs kysten. Det er norske Sundt Air AS som har levert og utrustet flyet.

Flyet disponeres i hovedsak av Kystverket, men er anskaffet i samarbeid med Kystvakten og NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap). Det vil derfor benyttes til oppfølging av skipstrafikk, fiskeriinspeksjoner og andre overvåkningsoppdrag. I tillegg er flyet utrustet for å kunne bistå Hovedredningssentralene i søk og redning, og kan også brukes i forbindelse med skogbrannslukking.

Fakta

LN-KYV

Type/manufacture: Beechcraft King Air B350ER
Max Take-Off weight (MTOW): 7484 kg / 16500 lbs
Max Mission Endurance  : 12:20 h / 28000 ft
(excl. 45 min reserve)    9:45 h / 5000 ft
Max Mission Range: 1440 nm / 5000 feet
Max Range: 2560 nm
Mission speed: 196 knots / 5000 feet
Max speed: 610 knots / 580 km/h
Crew: 2 pilots + 1 specialist
Max Capacity (excl. crew): 3

Høyoppløste bilder på Flickr

Siste nytt