Publisert: , Oppdatert:

Snart klart for riving av "Murmansk"

Gå til mediasiden og last ned originalfiler

AF Decom fikk i slutten av april tettet dokken rundt vraket av krysseren «Murmansk», og den er nå nesten tømt for vann. Nå pågår forberedelser til oppstart av riving av krysseren. Tidspunkt for riving vil skje etter at forundersøkelser av «Murmansk» er gjennomført.

– Det har endelig lykkes i å få dokken rund vraket tett, og "Murmansk" er nå fremme i dagen. Vi har valgt å ikke pumpe bassenget helt tomt, fordi vi ikke ønsker å utsette konstruksjonene for unødige påkjenninger, og fordi vi klarer å rive det meste av skipet slik det ligger nå, forklarer Knut Arnhus, prosjektleder og seniorrådgiver i Kystverket.

Tettearbeidet etter skadene som oppsto under en storm i november 2010 ble ferdig i slutten av april. Nylig startet AF Decom prøvetømming av dokken. Arbeidet var vellykket og vannstanden i dokken er nå tatt ned til ønsket nivå.

– Det blir nå gjort forberedelser og nødvendige sikringsarbeid på anlegget. Vi vil gå gjennom vraket før rivingen starter opp, men det er skadet og vi vil ikke prøve å komme inn i skipet før vi har åpnet det en del med riveutstyret, forklarer Arnhus.

Det var under slep fra Murmansk havn til opphugging i India at sleperen av den utrangerte russiske krysseren brakk. Skipet drev i land ved Sørvær på Sørøya i Hasvik kommune i Finnmark. Dette skjedde 24. desember 1994.

Det norske selskapet AF Gruppen Norge AS, ved avdelinga AF Decom, er entreprenør for fjerninga av "Murmansk", på oppdrag fra Kystverket.

Siste nytt