Tester e-navigation i praksis

Kystverket skal i 2012/2013 teste ut automatiserte løsninger for utveksling av maritim informasjon i Malakka- og Singapore-stredene. Den første testen skjer i forbindelse med en e-navigation workshop som Kystverket arrangerer i Singapore 19. og 20. april.
Prøveprosjektet skal undersøke om datastandarden S-100 kan brukes for automatisk utveksling av data mellom trafikksentralen i Singapore og skip som seiler i området. S-100, som i e-navigation konseptet er valgt ut som den globale datastandarden for utveksling av maritim informasjon, blir i dag brukt til å utveksle hydrografisk data.
─ Først skal vi teste automatisk utveksling av navigasjonsvarsler og kartrettelser basert på datastandarden S-100, men på sikt kan testen også inkludere skipsrapportering og sporingsdata, opplyser avdelingssjef Jon Leon Ervik i Senter for los og VTS i Kystverket.
Ervik forteller at prøveprosjektet ble etablert på forespørsel fra FNs sjøfartsorganisasjon IMO (International Maritime Organization) som gjennom prosjektet Marine Electronic Highway har jobbet med lignende problemstillinger i området. Singaporske myndigheter og maritim industri har vært gode støttespillere i etableringen av Kystverkets prøveprosjekt, hvor Kongsberg Norcontrol og Jeppesen er aktive bidragsytere i planleggingen og utførelsen av de tekniske testene.
Sømløs utveksling av informasjon
Malakka- og Singapore-stredene ligger mellom Malaysia og Indonesia og er de viktigste ferdselsårene for skipsfarten mellom Stillehavet og Det indiske hav. De siste fire årene har prosjektet Marine Electronic Highway jobbet for å samhandle kommunikasjonsinfrastruktur på land med kommunikasjonssystemer om bord i fartøy som seiler her.
─ Mange av ideene i MEH-prosjektet har fellestrekk med det vi ønsker å oppnå i e-navigation, eksempelvis sømløs utveksling av informasjon mellom myndigheter på land og skip. Vi kan derfor gjøre nytte av erfaringene som IMO har gjort i dette prosjektet. Resultater og erfaringer fra testene som vi skal utføre i området, vil være viktige bidrag til å kvalitetssikre anbefalte løsninger i det globale e-navigation arbeidet, sier Ervik.
En sentral del av e-navigation
Utviklingen av automatiserte løsninger mellom sjø og land er en sentral del av det globale e-navigation konseptet som utvikles i regi av FNs sjøfartsorganisasjon IMO. e-navigation ser på bedre samhandling mellom regelverk og kommunikasjonsløsninger, krav til opplæring, samt effektiv og sikker drift av maritime operasjoner om bord i skip og på land ─ i et globalt perspektiv.
Norge leder utviklingen av en strategisk implementeringsplan for konseptet som skal ferdigstilles og presenteres for IMO i 2014. Over 60 land og internasjonale organisasjoner deltar i det globale arbeidet.
Fakta
Målet bak e-navigation er å få skip sikkert og effektivt fra havn til havn på en miljøvennlig måte ved hjelp av gode globale navigasjons- og kommunikasjonssystemer og landbaserte tjenester.
Innføring av et fremtidig e-navigation konsept vil på sikt kunne påvirke driften av maritime operasjoner på land og sjø, men også tekniske, juridiske, økonomiske vilkår, og krav knyttet til opplæring av maritimt personell.
e-navigation anser automatiserte løsninger i kommunikasjonen mellom skip og landbaserte myndigheter som et viktig verktøy for å øke navigasjonssikkerheten, redusere menneskelig svikt, og forbedre logistikk og effektivitet innenfor maritim transport.
Relaterte dokumenter
Siste nytt
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
-
Høring om endringer i sjøtrafikkforskriften
På vegne av Samferdselsdepartementet sender Kystverket på høring forslag til endringer i sjøtrafikkforskriften. Endringene skal tre i kraft 1. juni 2021 og inkluderer endringer i rutetiltakene i norsk økonomisk sone og etablering av Kinn tjenesteområde med tilhørende seilingsregler.
-
Den statlige aksjonen er avsluttet
Det havarerte skipet er nå trygt i havn i Ålesund, og den statlige aksjonen ble avsluttet kl 1700.
- Gå til nyhetsarkiv