Publisert: , Oppdatert:

Døpte losbåt i Tananger

Tirsdag 27. august ble Kystverkets nyeste losbåt "Los 123" offisielt døpt. Losbåten har vært i operativ drift i Sør-Rogaland siden den ble levert til Tananger losstasjon i mai.

─ Losstasjonen i Tananger betjener et område med mye industriaktivitet og skipstrafikk. En raskere og mer effektiv losbåt blir et viktig verktøy for lostjenesten her, og gjør at vi kan bedre imøtekomme våre kunders forventninger, sa kystdirektør og gudmor Kirsti L. Slotsvik under markeringen.

 "Los 123" er en av totalt 25 losbåter langs norskekysten som har ansvar for å bringe loser til og fra oppdrag. Tananger losstasjon har rundt 3000 oppdrag i året.

Kjapp og effektiv

”Los 123” erstatter ”Los 098” som har tjenestegjort ved Tananger losstasjon siden 1980. Den nye losbåten er utstyrt med mer miljøvennlige motorer og går også ti knop fortere enn sin forgjenger, med en maks fart på 26 knop.

─ Fartøyet har mye større rekkevidde enn den gamle losskøyta. Vi rekker over lengre avstander på kortere tid, noe som gjør at vi kan jobbe mer effektivt, opplyser losbåtfører Rune Øvrebø.

Øvrebø forteller også at arbeidsmiljøet om bord er blitt mye bedre på grunn av mindre støy fra motorene. ”Los 123” er konstruert for å holde vekt, drivstofforbruk og avgassutslipp på et lavt nivå. Fartøyet er godt utstyrt og har et komfortabelt førermiljø i form av lavt støynivå, ergonomisk utforming og god luftkvalitet for førere.

Fornyer flåten

Kystverket har de siste seks årene gjennomført en omfattende fornying av losbåtflåten med ni nye fartøy levert til ulike losstasjoner. Neste losbåt i rekka er ”Los 124” som til høsten skal leveres til Karmøy losstasjon. ”Los 124” blir siste leveranse i denne serien av losbåter, som startet i 2008 med levering av ”Los 116” på Fedje i Nord-Hordaland.

Fakta

"Los 123"

  • Verft: Marine Alutech, Finland
  • Lengde: 17 meter
  • Bredde: 6 meter
  • Fart: 26 knop
  • Motorer: 2 stk Volvo Penta med 16 liter cylindervolum. Effekt totalt 1300 HK.
  • Propeller: 5 blader (Fixed Pitch).

Siste nytt