Publisert: , Oppdatert:

Trekker "Oljevern 01" ut av Todal-oppryddingen

Onsdag ved lunsjtider trekkes Kystverk-fartøyet "Oljevern 01" ut av oppryddingsarbeidet etter raset ved Todalen på Nordmøre. Båten har gjort en formidabel innsats for å hjelpe den rasramma bygda.


Raset førte med seg store mengder tømmer og rusk som ble liggende og flyte i fjorden, og som utgjorde en risiko for sjøtrafikk inn til den veiløse bygda. Nå er det meste av drivtømmeret fjernet.

– Kystverket har anslagsvis plukket opp så mye som 150 tonn tømmer i dagene etter raset. I tillegg har mannskapene på "Oljevern 01" og "Boa Heimdal" utført mange andre tjenester for å få det vesle lokalsamfunnet til å fungere i igjen. Meget godt jobbet, understreker regiondirektør for Kystverket Midt-Norge, Harald Tronstad.

Vær fortsatt forsiktig!

Både Tronstad og mannskapet på "Oljevern 01" ber båtfolket fortsatt være forsiktig på Todalsfjorden.

– Det meste er tatt opp, men det kan fremdeles ligge drivtømmer igjen og det er i så fall ikke så godt synlig lenger. Det er nå bare om lag to prosent av stokkene som er synlige, resten er under vann. Når en stokk kan veie opp i mot 1000 kilo, kan en kollisjon medføre store skader på båt og personer, sier de.

Vil vaske fjellsiden

I morgen, onsdag, er det planlagt å vaske fjellsiden ved å slippe store mengder vann fra helikopter.

– I følge rådmannen i kommunen blir det da lagt ut lenser rundt rasstedet, slik at tømmer og rusk som blir vasket ned i fjorden holder seg samlet i lensene. Det må de fange inn og plukke opp selv. Vi anser oss som ferdig med opprenskinga i leia inn fjorden fra lunsjtider onsdag, forteller Tronstad.

Flere bilder fra oppryddingen i Todalsfjorden.

Siste nytt