SafeSeaNet Norway: En forbedret og fullverdig meldingsportal i 2015
Kystverket har satt i gang et prosjekt for å videreutvikle SafeSeaNet Norway til å bli en fullverdig nasjonal meldingsportal for skipsrapportering i 2015. Meldingsportalen skal gjøre det enklere og raskere for skipsfarten å sende elektroniske opplysninger til offentlige myndigheter.

Innen 1. juni 2015 skal elektroniske meldinger til havner, helsemyndigheter og meldinger knyttet til havnesikring (ISPS), avfall og farlig og forurensende last integreres i SafeSeaNet Norway. Samtidig jobber Kystverket for å forenkle dagens meldeplikter etter Havne- og farvannsloven.
Ambisjonen er å redusere den papirbaserte rapporteringsmengden til skipsfarten, slik at man kun trenger å rapportere én gang i SafeSeaNet Norway.
Enklere, raskere og mer effektivt
I Norge har utviklingen av meldingssystemet SafeSeaNet pågått i mange år. Kystverket samarbeider med norske myndigheter på flere områder for å etablere ett felles meldepunkt for skipsfarten. Resultatet er at skipsfarten i dag kan avgi lovpålagt informasjon elektronisk i SafeSeaNet Norway til Tollvesenet, Sjøfartsdirektoratet, Fiskeridirektoratet, Forsvaret og Politiet.
For myndighetene betyr dette at ulike etater kan hente ut relevante skipsopplysninger direkte fra meldingssystemet, uten å be om enkeltvis rapportering fra skipsfarten via e-post, telefon, faks eller på papir. Dette forenkler og effektiviserer skipsfartens møte med den offentlige saksbehandlingen.
Et barrierefritt sjøområde
Som medlem av EØS er Norge pliktig til å følge rapporteringsdirektivet for skip (direktiv 2010/65/EF). Direktivet pålegger alle medlemslandene i EU/EØS å innføre et elektronisk meldings- og rapporteringssystem innen 1. juni 2015.
Direktivet inngår i arbeidet med å etablere et europeisk sjøtransportområde uten barrierer, hvor formålet er å avskaffe eller forenkle dokument- og varekontrollen med skip og gods i trafikk mellom havner innen EU/EØS.
Siste nytt
-
Vaktskifte for verdens nordligste fyr
Norsk Polarinstitutt og Kystverket har de senere årene gjennomført en storstilt modernisering av navigasjonsinnretninger på Svalbard. Nå er Brandalspynten ved Ny-Ålesund fornyet, det som er den aller nordligste fyrlykten som finnes på jorda.
-
Høyteknologi styrker beredskapen til sjøs
Sensordata, fly og droner i et lukket intranett til sjøs: Kystverket har utviklet et maritimt bredbånd som vil styrke kommunikasjonen og samhandlingen til fartøy og fly i statlig operativ virksomhet. Som et av de første land i verden.
-
Fører tilsyn med hevingsoperasjon
Heving av den russiske tråleren Bukhta Nadzdnik, og klargjøring for slep, er godt i gang med hjelp av kranfartøyet «Gulliver». Fartøyet kom i brann og sank ved kai i Tromsø i september.
-
Oljebrenning som metode
Hvordan finne nye og forbedre eksisterende metoder for å bekjempe oljeforurensing? Vi jobber kontinuerlig med å strekke oss etter bedre løsninger. Som del av dette arbeidet gjennomfører vi forsøk med olje på vann. Under årets forsøk testet vi ut brenning av olje. Særlig i nordområder er brenning aktuelt, da effekten av andre tiltak kan være begrenset.
-
Kystdatahuset vant BI prisen 2019
Kystverkets nyvinning Kystdatahuset gikk av med seieren av Dataforeningens BI pris 2019. Prisen deles ut til en verdiskapende digital løsning som har tatt i bruk Business Intelligence/Analytics, som gjør store rådata til meningsfull informasjon for brukeren.
- Gå til nyhetsarkiv