Ingen fare for oljeutslipp fra U-486
Kartleggingen som Statoil gjorde av ubåtvraket U-486 viser at vraket har svært store skader. Det er derfor lite sannsynlig at ubåtens bunkerstanker er intakte og innebærer noen fare for oljeutslipp.
Det har lenge vært kjent at ubåtvraket har ligget i dette området utenfor Fedje, og under kartleggingen som Statoil gjennomførte i mars i år ble posisjonen bekreftet. Kystverket har derfor ikke til hensikt å gjennomføre ytterligere tiltak på dette vraket.
Ikke farlig last
U-486 var ikke konstruert for å transportere last i motsetning til ubåt U-864, og det er derfor ingen fare for at vraket inneholder kvikksølvbeholdere. Ubåten ble torpedert av et engelsk marinefartøy mot slutten av andre verdenskrig og hele besetningen på 48 mann omkom under angrepet.
Er kartlagt
Mot slutten av 90-tallet ble alle skipsvrak i norsk farvann som var sunket etter 1914 og større enn 50 meter, kategorisert i en vrakdatabase som identifiserte skipsvrak som kunne inneholde olje og derfor kunne medføre fare for akutt forurensning. U-486 er inkludert i denne vrakdatabasen som vil nå oppdateres med nøyaktig posisjon og et identifisert skadeomfang.
U-486 ble senket 12. april 1945 i Fedjeosen av en britisk u-båt. 48 mennesker mistet livet da båten ble torpedert.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Vaktskifte for verdens nordligste fyr
Norsk Polarinstitutt og Kystverket har de senere årene gjennomført en storstilt modernisering av navigasjonsinnretninger på Svalbard. Nå er Brandalspynten ved Ny-Ålesund fornyet, det som er den aller nordligste fyrlykten som finnes på jorda.
-
Høyteknologi styrker beredskapen til sjøs
Sensordata, fly og droner i et lukket intranett til sjøs: Kystverket har utviklet et maritimt bredbånd som vil styrke kommunikasjonen og samhandlingen til fartøy og fly i statlig operativ virksomhet. Som et av de første land i verden.
-
Fører tilsyn med hevingsoperasjon
Heving av den russiske tråleren Bukhta Nadzdnik, og klargjøring for slep, er godt i gang med hjelp av kranfartøyet «Gulliver». Fartøyet kom i brann og sank ved kai i Tromsø i september.
-
Oljebrenning som metode
Hvordan finne nye og forbedre eksisterende metoder for å bekjempe oljeforurensing? Vi jobber kontinuerlig med å strekke oss etter bedre løsninger. Som del av dette arbeidet gjennomfører vi forsøk med olje på vann. Under årets forsøk testet vi ut brenning av olje. Særlig i nordområder er brenning aktuelt, da effekten av andre tiltak kan være begrenset.
-
Kystdatahuset vant BI prisen 2019
Kystverkets nyvinning Kystdatahuset gikk av med seieren av Dataforeningens BI pris 2019. Prisen deles ut til en verdiskapende digital løsning som har tatt i bruk Business Intelligence/Analytics, som gjør store rådata til meningsfull informasjon for brukeren.
- Gå til nyhetsarkiv