Publisert: , Oppdatert:

Oljefilm ved U-864

Denne uken ble det observert små mengder olje på havoverflaten som stammer fra vraket av u-båten U-864.

Det ble tidlig slått fast at oljefilmen gikk raskt i oppløsning, og at den er for tynn for mekanisk opptak.

Kystverkets overvåkningsfly har fløyet over området to ganger, og fartøyet MV "Skandi Skolten" har vært ute i området for å undersøke hva som var årsaken til oljelekkasjen.

"Skandi Skolten" er det samme fartøyet som ble brukt under undersøkelsestoktet i januar og oljetømmingen i begynnelsen av mars.

I forbindelse med undersøkelsene ble det bekreftet at oljefilmen stammer fra vrakdeler av U-864. Det er beregnet at det lekker cirka tre desiliter olje per time, men det er forventet at denne lekkasjen vil stanse i løpet av kort tid.  

– Det er altså ikke snakk om mye utslipp, og vi skal studere bildene som ble tatt med undervannskamera for å få et enda bedre oversiktsbilde, forklarer Hans Petter Mortensholm, prosjektleder for U-864 i Kystverket. 

For en drøy uke siden avsluttet Kystverket arbeidet med å fjerne så mye som mulig av gjenværende olje fra drivstoffstankene i vrakdelene.

Fakta

Karutsnitt - lokasjon for U-864

  • Bilder av U-864 på Flickr
  • U-864: Tysk ubåt senket av den britiske ubåten HMS "Venturer", 9. februar 1945. Alle om bord omkom.
  • U-864 var på vei fra Tyskland via Norge til Japan med personell med teknisk spesialkompetanse og krigsmateriell, blant annet var det omkring 65 tonn metallisk (flytende) kvikksølv om bord, lagret på stålflasker.
  • Vraket av U-864 ble funnet av Sjøforsvaret i mars 2003. Vraket ligger på ca. 150 meters dyp, ca. 2 nm vest for Fedje i Hordaland.
  • Vraket er delt i to, og for- og akterpartiet synes å være relativt intakte. Vraket ligger ustabilt til på havbunnen.

 

Siste nytt