Nytt losnaust etablert på Fedje









Lostjenesten i Bergensområdet har fått et nytt og moderne losnaust på Fedje. Losnaustet vil stasjonere 11 losbåtførere og losbåten ”Los 116” som betjener innseilingene til Sture og Mongstad og innseilingen til Bergen, og tilby overnattingsmuligheter for loser i transitt.
− Det nye losnaustet erstatter en gammel bygning som var i svært dårlig stand og som ikke tilfredsstilte dagens arbeidsmiljøbestemmelser. Dette i tillegg til behovet for økt lugarkapasitet for loser i transitt, gjorde valget om å erstatte det gamle med et nytt bygg enkelt, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.
− Vi har nå fått et flott og moderne bygg som ivaretar overnattingsbehovet i lostjenesten og et godt arbeidsmiljø.
Nybygget har et bruksareal på 204 kvadratmeter fordelt på to etasjer, og inneholder fem lugarer som primært skal benyttes til hviletid av transitt-loser som har loset over lange distanser. I tillegg er det kontor, oppholdsrom, og et verksted for vedlikehold av losbåten. Kaiplassene utenfor losnaustet er tilrettelagt for rask utrykning ved losoppdrag.
− Vi har slitt med begrensede overnattingsmuligheter for både loser og losbåtførere. Losbåtførerne, som jobber 12 timers vakter en uke om gangen på Fedje, har ikke hatt noe sted å oppholde seg mellom vaktene, og transitt-loser har ofte måttet bruke losbåten for hviletid mellom oppdragene. Disse utfordringene har vi nå løst, sier losoldermann Kjell Asle Djupevåg.
Lostjenesten i Bergensområdet betjener et av de mest trafikkerte kystområdene langs norskekysten. Årlig utfører Kystverket 9000 losoppdrag i Hordaland, i forbindelse med lospliktig trafikk i innseilingen til Bergen fra nord og all tankskiptrafikk til og fra Statoil Sture og Mongstad. På det travleste utfører losbåten på Fedje opp mot 30 oppdrag i døgnet.
Losbåtførerformann Jostein Uthaug ved Fedje losstasjon er glad for at han og kollegaene i lostjenesten har fått et behagelig sted å oppholde seg når de er på jobb, og at de har fått et bygg som tåler dårlig vestlandsvær og de verste høststormene.
− Vi opplevde stadig oversvømmelser i oppholdsrommet i det gamle losnaustet. Den tida er heldigvis forbi. Nå har vi fått en skikkelig bolig med gode bekvemmeligheter, hvor både losbåtførere og loser kan få mest mulig effektiv hviletid mellom vaktene, sier Uthaug.
Fakta
Lostjenesten utfører årlig rundt 45 000 oppdrag på landsbasis. Over 9000 av disse utføres i Bergensområdet.
Lostjenesten skal trygge ferdselen på sjøen og verne om miljøet ved å sørge for at fartøy som ferdes i norsk farvann har navigatører om bord med tilstrekkelig kompetanse til å foreta sikker seilas.
Om bord i fartøyet fungerer losen som en rådgiver som tilfører mannskapet nødvendig kunnskap om farvannet under seilas til og fra norske havner.
På landsbasis har Kystverket i underkant av 290 loser i tjeneste.
Losene border fartøyet ved utpekte bordingsmerker langs kysten ved hjelp av losbåt eller helikopter.
Lostjenesten er tilgjengelig 24 timer i døgnet, hele året, og er finansiert av avgifter betalt av skipsfarten som benytter seg av tjenesten.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv