Publisert: , Oppdatert:

Ny gratis Efs-tjeneste lansert

Når oppdaterte du sjøkartet? En ny digital tjeneste for Etterretninger for sjøfarende (Efs) er lansert. Tjenesten lar deg enkelt søke etter rettelser til offisielle norske sjøkart og laste ned tracings.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Den nye digitale Efs-tjenesten på kartverket.no/efs besørger lett tilgjenglig oppdateringer til Kartverkets offisielle sjøkart, og Efs-utgaver og tracings er gratis tilgjengelig for nedlasting i pdf-format.

Sikkerhet til sjøs

Det oppdages stadig nye grunner og kysten forandrer seg hele tiden, det kan være endrede og nye fyr og lykter, luftspenn, rørledninger, undervannskabler, havbruk etc. Uansett hvilke navigasjonsprodukter du bruker i båten din – forsikre deg om at disse oppdateres regelmessig. Det handler om sikkerheten for deg og de rundt deg.

380 nye grunner meldt hittil i år

I 2013 ble 1533 nye grunner og 95 nye lykter meldt i Etterretninger for sjøfarende (Efs). Hver fjortende dag blir sikkerhetskritiske oppdateringer og rettelser til offisielle norske sjøkart kunngjort i Efs. I tillegg publiseres andre midlertidige (T) og foreløpige (P) meldinger vedrørende seilas i norske farvann.

– Sjøkart er ferskvare, de må holdes oppdatert. Med den nye Efs-tjenesten forbedrer, forenkler og fornyer vi måten brukerne kan oppdatere sine sjøkart på, i tillegg er tjenesten gratis. Dette er et viktig tiltak for økt sjøsikkerhet, sier direktør Evert Flier i Kartverkets sjødivisjon.
Hittil i år er 380 nye grunner og 77 nye lykter meldt i Efs (per 10. juni 2014).

Digitaliseres etter 145 år

Etterretninger for sjøfarende (Efs) er en tjeneste med lange tradisjoner og publikasjonen er inne i årgang nummer 145. Med full digitalisering av tjenesten går Efs inn i en ny æra.
Den nye digitale Efs-tjenesten lar brukerne enkelt søke etter meldinger og opplysninger tilknyttet alle offisielle norske sjøkart, og de kan lagre sine søk. Efs-hefter og tracings kan lastes ned i pdf-format, og printes ut om ønskelig.

Den komplette pdf-utgaven av Efs på kartverket.no/efs er offisielt godkjent på lik linje med tidligere pdf-utgave sendt via e-post, og trykte Efs-utgaver sendt per post. Kartverket understreker at det er den komplette pdf-versjonen av Etterretninger for sjøfarende (Efs) som er den offisielle.

Den nye Efs-tjenesten støtter nettleserne: Internet Explorer 10 (IE10) eller nyere, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari.

Fakta

  • Nå gratis tilgjengelig for alle på kartverket.no/efs.
  • Oppdateringer og rettelser til offisielle norske sjøkart publiseres hver 14. dag.
  • Tracing er et hjelpemiddel til Efs-meldinger og er også gratis tilgjengelig.
  • Efs er i 2014 inne i årgang 145.
  • Den komplette pdf-versjonen av Efs er den offisielt godkjente.

Siste nytt