Drøftet økt press på sjøarealer
Ulike næringsinteresser og økt press på sjøarealer i Sunnhordlandsregionen ble diskutert under en samling hos Kystverket Vest i Haugesund 26. mars, hvor hovedtema var sjøtransport og maritim næring.
Hordaland fylkeskommune arrangerte samlingen for å belyse utfordringer og synspunkter knyttet til den regionale kystsoneplanen som er under arbeid for Sunnhordland og ytre Hardanger. Kystverkets utfordringer innenfor kystforvaltning og transportplanlegging i disse områdene var et av flere tema som ble diskutert under samlingen.
Stor næringsutvikling
− Vi ser at økt press på sjøområder fører til arealkonflikter mellom skipsfarten og næringsvirksomhet, spesielt i forbindelse med den store utviklingen vi ser innenfor akvakultur og offshoreindustri. Enkelte fjordkryssinger som sjøkabler, rørledninger, bruer og luftspenn kan komme i konflikt med skipstrafikk og ankringer, og vi ser at flere innen oppdrettsvirksomheten ønsker å etablere seg nærmere skipsledene og i havområder, opplyste avdelingssjef Knut Stenevik i Kystverket Vest under samlingen.
Kystverket Vest forvalter havne- og farvannsloven i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane som omfatter en tredjedel av landets akvakulturanlegg, rundt 400 oppdrettsanlegg. Årlig mottar og behandler Kystverket Vest nærmere 100 søknader knyttet til utvidelse og flytting av oppdrettsanlegg i disse tre fylkene. Mange av søknadene gjelder også etablering av nye oppdrettsanlegg nær skipsleden og ved ankringsplasser.
Behov for styrket infrastruktur
Sikkerhet og effektiv sjøtransport er Kystverkets hovedprioritet i behandlingen av ulike søknader fra næringen. Begrensninger i farvannet, fartøystørrelse og trafikktetthet i det aktuelle området er viktige hensyn som tas med i vurderingen.
Foruten forvaltningsoppgaver, fører næringsutviklingen også med seg økte krav til Kystverket om å videreutvikle maritim infrastruktur i de aktuelle sjøområdene.
− I dag skjer det store endringer innenfor havnestrukturen. Det blir etablert nye industrihavner og offshorebaser, i tillegg til at fartøyene blir større og hurtigere. For Kystverket betyr dette at skipsleden må utbedres ytterligere med utdyping og merking, sier Stenevik.
Kystverket er en viktig bidragsyter i utviklingen av fylkeskommunens regionale kystsoneplan som skal sikre en bærekraftig forvaltning av sjøareal og strandsone i Sunnhordlandsregionen og ytre Hardanger. Planen som ferdigstilles sommeren 2015 skal sikre gode rammevilkår for havbruksnæringen og maritim sektor med trygge farleder, havneområder og sjørettet næringsareal.
Siste nytt
-
Vaktskifte for verdens nordligste fyr
Norsk Polarinstitutt og Kystverket har de senere årene gjennomført en storstilt modernisering av navigasjonsinnretninger på Svalbard. Nå er Brandalspynten ved Ny-Ålesund fornyet, det som er den aller nordligste fyrlykten som finnes på jorda.
-
Høyteknologi styrker beredskapen til sjøs
Sensordata, fly og droner i et lukket intranett til sjøs: Kystverket har utviklet et maritimt bredbånd som vil styrke kommunikasjonen og samhandlingen til fartøy og fly i statlig operativ virksomhet. Som et av de første land i verden.
-
Fører tilsyn med hevingsoperasjon
Heving av den russiske tråleren Bukhta Nadzdnik, og klargjøring for slep, er godt i gang med hjelp av kranfartøyet «Gulliver». Fartøyet kom i brann og sank ved kai i Tromsø i september.
-
Oljebrenning som metode
Hvordan finne nye og forbedre eksisterende metoder for å bekjempe oljeforurensing? Vi jobber kontinuerlig med å strekke oss etter bedre løsninger. Som del av dette arbeidet gjennomfører vi forsøk med olje på vann. Under årets forsøk testet vi ut brenning av olje. Særlig i nordområder er brenning aktuelt, da effekten av andre tiltak kan være begrenset.
-
Kystdatahuset vant BI prisen 2019
Kystverkets nyvinning Kystdatahuset gikk av med seieren av Dataforeningens BI pris 2019. Prisen deles ut til en verdiskapende digital løsning som har tatt i bruk Business Intelligence/Analytics, som gjør store rådata til meningsfull informasjon for brukeren.
- Gå til nyhetsarkiv