Publisert: , Oppdatert:
- Anne Grethe Nilsen

Bloksene får nye lys

Kystverket skal sette opp nye navigasjonsmerker med belysning på Store og Lille Bloksen nord for Haugesund. Nymerkingen blir finansiert over midler fra årets reviderte statsbudsjett.

På Store Bloksen, skjæret der hurtigbåten ”Sleipner” forliste i 1999, skal det bygges en ny lanterne med solcelledrevet belysning for å erstatte lanternen som forsvant under stormen ”Nina” i januar.

Også lanternen på Lille Bloksen fikk betydelige skader under uværet og skal rives ned og erstattes med en helt ny lanterne. Lanternen vil også bli utstyrt med ny radar transponder (racon), som gir stedsangivelse for skip. 

− Begge navigasjonsmerkene ligger sentralt i hovedleden i et værutsatt område med urent farvann. Det er viktig for oss å få disse merkene på plass så snart som mulig, og vi er veldig glad for at revidert statsbudsjett åpner for at dette arbeidet kan iverksettes straks, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.

Arbeidet skal utføres av Kystverkets multifunksjonsfartøy OV ”Utvær” som bygger, drifter og vedlikeholder faste og flytende sjømerker på strekningen mellom Egersund og Stad. Arbeidet på Bloksene starter opp i sommer når nymerkingen av skjæret Skåretreboen, i nordre innseiling til Haugesund, er fullført. Arbeidet ved Bloksene vil ta rundt fire uker. Arbeidet er avhengig av gode værforhold.

I revidert statsbudsjett 2015 får Kystverket tildelt 10 millioner kroner til utbedring av navigasjonsinnretninger som ble skadet i vinterstormene ”Nina” og ”Ole”.

Kystverket har gitt navigasjonsmerkene utenfor Haugesund høy prioritet i dette arbeidet.

Siste nytt