Publisert: , Oppdatert:
- Anne Grethe Nilsen

Bygger nytt navigasjonsmerke på Skåretreboen

Et nytt navigasjonsmerke med belysning skal om kort tid settes opp ved Skåretreboen i nordre innseiling til Haugesund. Den ulykkesbelastede grunna har vært midlertidig merket med lysbøye etter at det faste navigasjonsmerket forsvant under stormen ”Nina” i januar.

Nymerkingen blir finansiert over midler fra årets reviderte statsbudsjett, hvor Kystverket får tildelt 10 millioner kroner til utbedring av navigasjonsinnretninger som ble skadet i vinterstormene.

− Skåretreboen er et veldig sentralt navigasjonsmerke i hovedleden utenfor Haugesund. Vi har fått mange meldinger fra sjøfarende om at lanternen har vært et savn etter at den forsvant i stormen tidligere i år. Saken har derfor hatt topp prioritet i Kystverket, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.

Skåretreboen vil bli utstyrt med en ny solcelledrevet lanterne med belysning og radar transponder som gir stedsangivelse for skip.

Nymerkingen starter opp så snart været tillater det. Under gode værforhold vil det ta rundt to uker å få på plass det nye navigasjonsmerket. 

Arbeidet skal utføres av vedlikeholdsfartøyet ”Utvær” som bygger, drifter og vedlikeholder faste og flytende navigasjonsmerker på strekningen mellom Egersund og Stad.

Ulykkesbelastet

Passering forbi Skåretreboen i nordre innseiling til Haugesund er spesielt utfordrende for sjøfarende. Det kan sjøtrafikksentralen på Kvitsøy, som overvåker og regulerer skipstrafikken i Rogaland, bekrefte. På denne strekningen har sjøtrafikksentralen på Kvitsøy avverget flere alvorlige nestenulykker.

− Farvannet ved Skåretreboen er det mest utfordrende innenfor virkeområdet vårt, opplyser sjøtrafikksentralsjef Tormod Våge i Kystverket.

− Vi har en egen radarskjerm for dette området, og vi følger ekstra nøye med når fartøy passerer her. 

Årlig passerer det rundt 21 000 skip forbi Skåretreboen. Mange av disse er containerskip i nærskipsfart og ferjer i rutetrafikk.

Siste nytt