Publisert: , Oppdatert:
- Anne Grethe Nilsen

Automatisk strømvarsel tilgjengelig for Saltstraumen

Sjøfarende som seiler gjennom Norges mest kjente tidevannstrøm, Saltstraumen, kan nå få tilgang på automatisk strømvarsling.

− Varselet er bygget slik at man hele tiden ser status på strømmen i Saltstraumen tre dager frem i tid. Strømvarselet viser når strømmen er på maks fart inn, når strømmen snur og har maks fart ut. Dette gjør at de sjøfarende kan planlegge seilasen gjennom Saltstraumen på en trygg måte, opplyser senioringeniør Harald Åsheim i Kystverket.

Det automatiske strømvarslet er basert på en modell som er utviklet av Polytec på oppdrag fra Kystverket, og er tilgjengelig på Kystverkets bølgevarslingstjeneste via portalen Barentswatch. 

Strømobservasjoner for Saltstraumen skjer i dag manuelt fra signalstasjonen på Ripnes. Signalstasjonen har lyttevakt på VHF en time før og en time etter hvert strømskifte. Signalstasjonen gir sjøfarende veiledning om forholdene på forespørsel.  

Utfordrende farvann

Saltstraumen sør for Bodø er den mest kjente tidevannstrømmen langs norskekysten. For å utjevne tidevannsforskjellen mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden presses enorme vannmasser gjennom sundet fire ganger daglig. Middelhastigheten i sundet er anslått til 7-9 knop, med topphastigheter langt over dette avhengig av vannstanden. 

Statens kartverk beskriver Saltstraumen som risikabel for sjøfarende når strømmen er på sitt sterkeste. Det dannes det kraftige strømvirvler flere steder i Saltstraumen som er flere meter brede og med store markerte fordypninger. Det er anslått at virvlene (eller "kjelene") kan bli ca. seks meter dype og ca. ti meter i diameter. 

Fakta

Saltstraumen i Den Norske Los:

  • Flere steder i Saltstraumen dannes kraftige strømhvirvler, flere meter brede og med store markerte fordypninger. Strømmens styrke og de kraftige strømhvirvler gjør at Saltstraum en er ufarbar utenom tiden for strømskifte for mindre båter og fartøyer uten stort fartsoverskudd.
  • Strømmen skifter ca en time og 40 minutter etter høy- og lavvann i Bodø. Strømstille varer bare noen få minutter, og strømmen får straks etter stor fart.
  • Fra en time før til en time etter strømstille skifter strømmen fra ca 6 knops fart den ene veien til omtrent samme fart den andre. Under vestlig vind er strømmen uregelmessig. Tiden for strømstille kan da forskyves opptil 1 time fram eller tilbake.

Siste nytt