Internasjonal overvåkningsaksjon i Skagerrak
I fire døgn ble deler av Skagerrak og Kattegat kontinuerlig overvåket fra fly og satellitt. Ingen ulovlige utslipp fra fartøy ble observert i løpet av aksjonen.

Aksjonen som kalles "Super CEPCO" ble gjennomført i samarbeid med de eurpoeiske landene som har grense mot Nordsjøen, den såkalte "Bonn- avtalen". I forkant ble også holdt hemmelig at en slik aksjon skulle gjennomføres. Totalt 16 flyvninger ble gjennomført under operasjonen som hadde base i Ålborg i Danmark. Spesialutstyrte overvåkningsfly og mannskap fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Irland og Tyskland deltok. Det ble ikke observert ulovlige utslipp av olje fra skipstrafikken i løpet av perioden overvåkningen pågikk.
- Dette er et gledelig resultat, ikke minst fordi antall innrapporterte ulovlige oljeutslipp i Skagerrak også har sunket de siste årene, sier Kystverkets beredskapsdirektør Johan Marius Ly.
En viktig ressurs
Det norske bidraget til aksjonen var Kystverkets overvåkningsfly "LN- KYV". Dette spesialutstyrte flyet patruljerer norskekysten 600–800 timer årlig, i samarbeid med Kystvakten og NOFO. Fjernmålingsutstyr i flyet gjør det mulig både å oppdage ulovlige utslipp og beregne forurensningsmengder. Under for eksempel oljevernaksjoner brukes flyovervåkning aktivt for å påvise og kartlegge forurensningens utbredelse, og dermed hvor oljeverninnsatsen bør settes inn.
- Fly- og satelittovervåkning har gang på gang vist seg å være en svært viktig ressurs ved akutt forurensning, understreker Beredskapsdirektøren.
Fakta
- Bonnavtalen
For å begrense akutt olje- og kjemikalieforurensning i Nordsjøen, har alle land som grenser til Nordsjøen inngått en avtale om gjensidig varsling, bistand og miljøovervåkning. - Avtalen ble revidert i 1983 og da tiltrådte EU også avtalen. I 1987 ble også samarbeid om flyovervåkning en del av avtalen. I 2010 tiltrådte Irland avtalen. Samme år ble også det første ministermøtet innefor Bonn avtalen gjennomført.
- Arbeidet innen Bonnavtalen styres av en ministerdeklarasjon hvor en gjennom denne har godkjent Bonn Agreement Action Plan.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv