U-864: Mattilsynet opphever advarsel om sjømat
Siden 2004 har det årlig vært gjennomført undersøkelser av sjømaten fra området rundt ubåtvraket utenfor Fedje. Sammenstillingen av disse undersøkelsene viser at kvikksølvnivået i sjømaten er det samme som man finner langs resten av kysten.

Mattilsynet opphever derfor dagens advarsel om at små barn, gravide og ammende ikke bør spise sjømat fra området rundt ubåtvraket. Årsakene til at sjømaten ikke er mer påvirket antas blant annet å være at kvikksølvet fra U-864 (metallisk kvikksølv) ikke har blitt omdannet til skadelig metyllkvikksølv. For at kvikksølvet skal bli skadelig må det tas opp i næringskjeden. Ubåtvraket ligger på 160 meters dyp og der er den organiske aktiviteten liten.
11 år med undersøkelser
Det er Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) som de siste elleve årene har gjennomført prøvetaking og analyser av fisk og skalldyr fanget ved U-864. NIFES har nå sammenstilt alle analyseresultatene fra undersøkelsene disse viser at ingenting tyder på at kvikksølvet fra området rundt og ved vraket av U-864 har påvirket sjømaten i området i nevneverdig grad. Resultatene fra dette området er omtrent identiske med det en finner langs resten av kysten.
- Ut fra de siste resultatene og sammenligningen av ti års undersøkelser, viser resultatene at sjømaten er trygg i havet vest av Fedje. Det er ikke lenger er behov for den «føre-var»-advarselen til gravide, ammende og små barn som har vært her. Derfor opphever vi det, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef ved Mattilsynets seksjon for sjømat.
Kontaktpersoner
Kystverket: kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås, mobil 900 99 227
Mattilsynet: kommunikasjonsrådgiver Lars Tore Hestad, mobil 918 49 177
NIFES: kommunikasjonsrådgiver Anders Jakobsen, mobil 456 33 700
Fakta
U-864
Eksterne lenker
Siste nytt
-
Ny podkast: − Offentlig data bør deles med så mange som mulig
I serien med podkaster fra Kystverket har vi nå kommet til BarentsWatch. Hør Anna Karlqvist og Heidi Beate Vang snakke om at digitalisering kommer med et stort ansvar for transparens og datakvalitet, og at det å dele informasjon bygger på tillit.
-
Podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
- Gå til nyhetsarkiv