Publisert: , Oppdatert:
- Ane Eide Kjæraas

U-864: Mattilsynet opphever advarsel om sjømat

Siden 2004 har det årlig vært gjennomført undersøkelser av sjømaten fra området rundt ubåtvraket utenfor Fedje. Sammenstillingen av disse undersøkelsene viser at kvikksølvnivået i sjømaten er det samme som man finner langs resten av kysten.

Mattilsynet opphever nå advarselen mot sjømat fanget ved ubåtvraket U-864. (Illustrasjon: Kystverket/Marianne Henriksen)
Mattilsynet opphever nå advarselen mot sjømat fanget ved ubåtvraket U-864. (Illustrasjon: Kystverket/Marianne Henriksen)

Mattilsynet opphever derfor dagens advarsel om at små barn, gravide og ammende ikke bør spise sjømat fra området rundt ubåtvraket. Årsakene til at sjømaten ikke er mer påvirket antas blant annet å være at kvikksølvet fra U-864 (metallisk kvikksølv) ikke har blitt omdannet til skadelig metyllkvikksølv. For at kvikksølvet skal bli skadelig må det tas opp i næringskjeden. Ubåtvraket ligger på 160 meters dyp og der er den organiske aktiviteten liten.

11 år med undersøkelser

Det er Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) som de siste elleve årene har gjennomført prøvetaking og analyser av fisk og skalldyr fanget ved U-864. NIFES har nå sammenstilt alle analyseresultatene fra undersøkelsene disse viser at ingenting tyder på at kvikksølvet fra området rundt og ved vraket av U-864 har påvirket sjømaten i området i nevneverdig grad. Resultatene fra dette området er omtrent identiske med det en finner langs resten av kysten.

- Ut fra de siste resultatene og sammenligningen av ti års undersøkelser, viser resultatene at sjømaten er trygg i havet vest av Fedje. Det er ikke lenger er behov for den «føre-var»-advarselen til gravide, ammende og små barn som har vært her. Derfor opphever vi det, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef ved Mattilsynets seksjon for sjømat.

Kontaktpersoner

Kystverket: kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås, mobil 900 99 227

Mattilsynet: kommunikasjonsrådgiver Lars Tore Hestad, mobil 918 49 177

NIFES: kommunikasjonsrådgiver Anders Jakobsen, mobil 456 33 700

 

 

Fakta

U-864

  • Bilder av U-864 på Flickr
  • U-864: Tysk ubåt senket av den britiske ubåten HMS "Venturer", 9. februar 1945. Alle om bord omkom.
  • U-864 var på vei fra Tyskland via Norge til Japan med personell med teknisk spesialkompetanse og krigsmateriell, blant annet var det omkring 65 tonn metallisk (flytende) kvikksølv om bord, lagret på stålflasker.
  • Vraket av U-864 ble funnet av Sjøforsvaret i mars 2003. Vraket ligger på ca. 150 meters dyp, ca. 2 nm vest for Fedje i Hordaland.
  • Vraket er delt i to, og for- og akterpartiet synes å være relativt intakte. Vraket ligger ustabilt til på havbunnen.
  • Siste nytt