Publisert: , Oppdatert:

- Å jobbe her krever høy kunnskap og strategiske evner

En gruppe masterstudenter fra World Maritime University fikk denne uka se hvordan vi overvåker skipstrafikken langs kysten vår. - Når jeg ser hvordan det jobbes her, får jeg enda større forståelse for hva dette krever av kunnskap og taktiske og strategiske evner, sier Michelle Wanga.

Hun ser på skjermene som viser en fullstendig oversikt over alle skipsbevegelser i Oslofjorden. Wanga er en av masterstudentene fra World Maritime University i Malmø. De besøker Horten Trafikksentral som en del av en studiereise denne uka.

De har besøkt Kongsberg Norcontrol tidligere på dagen, og ble ønsket velkommen til Kystverket i Horten med en gjennomgang av hvordan AIS-tjenesten fungerer. Nå får de en faglig innføring av hva skjermene viser og hvordan trafikklederne jobber i trafikksentralen.

Senioringeniør Frank Lauritzen forklarer hvordan det avanserte systemet fungerer, og hvilke vurderinger vakthavende må gjøre seg.

Krever høy fagkunnskap

– Etter å ha sett og hørt hvordan dere jobber her, har jeg fått større forståelse for hvor komplisert dette arbeidet er. Dette krever taktiske og strategiske evner, og er ikke noe alle kan gjøre, sier Wanga.

– Det er også spesielt å være så tett på det som skjer der ute på sjøen, dere har oversikt både på skjermene og kan se skipene fysisk herfra, sier Simone Cunningham fra Jamaica.

Høyt nivå på studentene

De spør videre om ulike utdannelseskrav og kunnskapsmuligheter Norge har å tilby studenter her. Det vil de få svar på dagen etter besøket - da går turen videre til Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som også er lokalisert i Horten.

– Det var høyt kunnskapsnivå hos disse studentene, de vet akkurat hva de spør om, sier senioringeniør Frank Lauritzen når studentene forlater den nye trafikksentralen i Horten.

Fakta

Her kan du lese mer om studietilbudet i Malmø, som World Maritime University tilbyr.

Siste nytt