Publisert: , Oppdatert:

Opplevde norsk oljevernberedskap på nært hold

– Ved å se hva dere gjør i praksis, skjønte vi bedre hva vi tidligere har fått forklart, sier en entusiastisk representant for Tanzanias oljevernberedskap.

Flora Akwilapo, fra Tanzanias “National Environment Management Council”,  smiler bredt under en gul sydvest ombord på observatørfartøyet ved Helgelandskysten.

Hun er en av en delegasjon på ti fra Tanzania, som besøkte Norge sist uke. De kommer fra ulike departement og myndighetsnivåer. Det skjedde som et ledd i Norad-programmet ”Olje for utvikling”.

Fra plan til praksis

– 300 mennesker i sving langs en miljøsårbar kyst i nord, 24 fartøyer og organisasjoner i sømløs samhandling gjør inntrykk. Her kunne effektive metoder for å lense olje til sjøs og for å rense strendene endelig observeres i praksis.

Tidligere har Akwilapo og resten av Tanzania-delegasjonen sett vår nasjonale beredskap mot akutt forurensning presentert i form av tekst og bilder. Det skjedde da rådgivere fra Kystverket tidligere i år besøkte Tanzania for å dele kunnskap.

Beredskap på alle nivåer

De ti fra Tanzania hadde et velfylt program i løpet av fem dager i Norge. Foredrag som dekket ulike kompetansefelt i Kystverkets beredskapssenter ga ny kunnskap, i tillegg til et besøk hos Samferdselsdepartementet.

Det lokale brannvesenet på Nykirke utenfor Horten fikk også besøk, slik at tanzanianerne fikk et inntrykk av alle nivåer som blir involvert i en stor forurensningshendelse.

Innblikk i norske løsninger

Kommunikasjon, koordinering og åpenhet i operasjoner, samarbeid på tvers mellom etater, type utstyr vi disponerer og hvordan oljevernberedskapen finansieres var områder delegasjonen fikk mer kunnskap om. Sikkerhetsaspektet med krav til verneutstyr, oppbygging av depoter og hvem som har ansvar for hva sto også på agendaen.

Ny kunnskapsutveksling venter Tanzania senere i år, når rådgivere fra Kystverket arrangerer table-top-øvelse i Dar Es Salaam senere i 2015.

Kunnskapsdeling mellom eksperter

- Slik jeg ser det, representerer samarbeidet mellom Kystverket og relevante institusjoner i Tanzania det beste ved internasjonalt institusjonssamarbeid: eksperter med visse oppgaver og ansvar i ett land samarbeider med, og lærer av, eksperter med tilsvarende oppgaver og ansvar i et annet, sier Vegard Pedersen som er seniorrådgiver i Olje for utvikling sekretariatet i Norad.

- Dette utgangspunktet gir samarbeidet den kollegiale tonen som bidrar til å skape tillitt og respekt. Når jeg også ser hvor stort det personlige engasjementet er blant Kystverkets ansatte tror jeg dette samarbeidet har alle forutsetninger for å gi resultater og gjøre en forskjell, sier Pedersen.

Fakta

Olje for utvikling (OFU)

Ble etablert i 2005

Deler de norske erfaringene innen petroleumsforvaltning

Samarbeider med 18 land, hvorav åtte er hovedsamarbeidsland

Har et årlig budsjett på om lag 300 millioner kroner

Koordineres og kvalitetssikres av Ofu-sekretariatet i Norad

Her kan du lese om arbeidet i Libanon, og hvordan Norge bidro til å sikre miljøet for fremtidige generasjoner i Vietnam.

Kilde: Norad.no

Siste nytt