Merket første av 100 skjær
Lasse Kjus var med da Kystverket og Gjensidigestiftelsen i går merket sitt første skjær, som en del av kampanjen "Merk skjæret".
Merk skjæret-kampanjen skal engasjere fritidsbåtfolket til mer bevissthet om trygg ferdsel. Fra den ble lansert 18. mars har nettsiden hatt gode besøkstall. Og småbåtfolket har til nå gjort 1356 markeringer i app’en, for hvor de mener nye sjømerker bør komme.
(saken fortsetter under bildet)
Eksempel på markeringer gjort i Merk skjæret-app'en. Området er Hitra-Frøya.
På nettsiden www.merkskjæret.no er det laget en skreddersydd kartløsning hvor alle kan gå inn og plassere og beskrive skjæret man mener bør merkes. Kystverket dekker selve merkejobben, mens Gjensidigestiftelsen dekker de materielle kostnadene.
- Interessen og engasjementet er stort, sier Thor Messel i Kystverket.
Mange uoppdagede grunner
Kystverket har ansvar for at det er trygt å ferdes i hovedleder og bileder. Fritidsbåtene ferdes gjerne i grunnere og trangere farvann. Det antas å være opp mot 35 000 uoppdagede grunner i den norske skjærgården. Det vil aldri bli slik at alle undervannsskjær langs norskekysten er merket. Å ferdes i farvann med slike medfører risiko.
- Båteiere har et ansvar for å opptre med årvåkenhet og forsiktighet, understreker Kystverkets prosjektkoordinator Thor Messel.
Overvar merkingsarbeid
Utifra det som meldes inn i app’en, skal 100 skjær få nye sjømerker. Torsdag fikk kampanjen sin første milepæl – da ble en ny stake etablert i Oslofjorden. Inviterte gjester fikk være med på begivenheten ombord i Kystverkets arbeidsbåt «Oljevern 3». Kystverkets folk installerte en stake på tometers grunn. Pressen var til stede og dekket markeringen. Båtentusiast og tidligere toppalpinist Lasse Kjus var også med og så på hvordan staken ble senket og satt fast i bunnen.
Les mer om "Merk skjæret"-kampanjen
Her kan karttjenesten der du kan komme med innspill til skjær som bør merkes.
www.merkskjæret.no / "Merk skjæret" på Facebook
Kystverkets arbeidsfartøy Oljevern 03 under merkingsarbeidet i går.
Siste nytt
-
Nye regler om fartsgrenser på sjøen
Alle båtførere må være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene. I tillegg kan man ikke ha høyere fart enn fem knop innenfor 50 meter fra steder hvor folk bader eller − fra bademerkebøyer. Disse reglene gjelder i tillegg til lokale fartsgrenser.
-
Kystverket overtar SOMMs ansvar innen oljevern
Endringene trer i kraft 1. januar 2022.
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
- Gå til nyhetsarkiv