Publisert: , Oppdatert:
- Gro Kibsgaard-Petersen

Merket første av 100 skjær

Lasse Kjus var med da Kystverket og Gjensidigestiftelsen i går merket sitt første skjær, som en del av kampanjen "Merk skjæret".

Merk skjæret-kampanjen skal engasjere fritidsbåtfolket til mer bevissthet om trygg ferdsel. Fra den ble lansert 18. mars har nettsiden hatt gode besøkstall. Og småbåtfolket har til nå gjort 1356 markeringer i app’en, for hvor de mener nye sjømerker bør komme.  
(saken fortsetter under bildet) 


Eksempel på markeringer gjort i Merk skjæret-app'en. Området er Hitra-Frøya.

På nettsiden  www.merkskjæret.no er det laget en skreddersydd kartløsning hvor alle kan gå inn og plassere og beskrive skjæret man mener bør merkes. Kystverket dekker selve merkejobben, mens Gjensidigestiftelsen dekker de materielle kostnadene.
- Interessen og engasjementet er stort, sier Thor Messel i Kystverket.

Mange uoppdagede grunner
Kystverket har ansvar for at det er trygt å ferdes i hovedleder og bileder. Fritidsbåtene ferdes gjerne i grunnere og trangere farvann. Det antas å være opp mot 35 000 uoppdagede grunner i den norske skjærgården. Det vil aldri bli slik at alle undervannsskjær langs norskekysten er merket. Å ferdes i farvann med slike medfører risiko.

- Båteiere har et ansvar for å opptre med årvåkenhet og forsiktighet, understreker Kystverkets prosjektkoordinator Thor Messel.

Overvar merkingsarbeid
Utifra det som meldes inn i app’en, skal 100 skjær få nye sjømerker. Torsdag fikk kampanjen sin første milepæl – da ble en ny stake etablert i Oslofjorden.  Inviterte gjester fikk være med på begivenheten ombord i Kystverkets arbeidsbåt «Oljevern 3». Kystverkets folk installerte en stake på tometers grunn. Pressen var til stede og dekket markeringen. Båtentusiast og tidligere toppalpinist Lasse Kjus var også med og så på hvordan staken ble senket og satt fast i bunnen.Les mer om begivenheten her


Les mer om "Merk skjæret"-kampanjen    

Her kan karttjenesten der du kan komme med innspill til skjær som bør merkes. 

www.merkskjæret.no / "Merk skjæret" på Facebook 

 


Kystverkets arbeidsfartøy Oljevern 03 under merkingsarbeidet i går. 

Siste nytt