Publisert: , Oppdatert:
- Harald Åsheim

AIS-app for Android

Kystverket har utviklet en AIS applikasjon som viser skip fra Kystverkets AIS nettverk med kart fra Statens Kartverk og Open Street Map. Applikasjonen er tilgjengelig på Google play.

AIS applikasjonen kan konfigureres ved å gå inn på den AIS serveren hvor AIS dataene skal hentes fra og hvor man har en konto.

Logg inn med det brukernavnet og passordet du benytter til vanlig. Når man har kommet inn på serveren, er det øverst på siden noe som heter «Mobile configuration». Trykk på denne. Når du har gjort dette, vil et skjermbilde komme opp hvor man på nytt må legge inn sitt passord for tjenesten. Når det er lagt inn er appen klar til bruk.

Info om skip

De fleste funksjonene er tilgjengelig via menyknappen på telefonen. Unntaket er informasjon om skipet. Det får man opp ved å trykke lenge på den posisjonen skipet er (også basestasjoner, havner, AtoN og MetHyd data kan man få mer info om).

Litt lenger ned på listen finnes det linker til eksterne nettsider eller til en intern kartapplikasjon (Google Map).

Ved å trykke på den får man opp mer informasjon om skipet hvis det er tilgjengelig.

Søk etter skip

Det er også mulig å søke etter skip. Man kan enten gjøre dette ved å velge fra menyen, eller hvis man har en “søkeknapp” på telefonen, gå direkte til søkeskjermbildet. Her kan men søke med navn på skip eller kallesignal. Ved søk med navn, søker man etter skip med “navn som inneholder” det man skriver, mens med kallesignal, “kallesignal som begynner med”.

Appen begynner først å søke når man har skrevet 3 tegn. Skriver man flere tegn, forfines søket. Hvis søket returnerer mer enn 200 treff, må man forfine søket (skrive flere bokstaver) for å få frem skip. Søket fungerer kun på de lag man har valgt, slik at hvis man har valgt et lag med for eksempel tankskip, vil kun dette laget bli benyttet i søket.

Når man har funnet frem til det skipet man ønsker, kan man velge dette og appen sentrerer kartet der hvor skipet befinner seg. Hvis man har zoomet langt ut, vil man også zoome inn på skipet.

Valg av kartlag og presentasjon

Det er mulig å velge:

  • Bakgrunnskart
  • Presentasjon
  • Lag (filter)

Bakgrunnskartene er organisert fra “lette” til “tunge” med de letteste øverst. Når det gjelder presentasjon, er det mest brukte øverst. “Basic” passer ofte bra for mobiltelefoner.
Lag og filter velges fra en liste. Hvis man legger til “Timescale”, vil man også få tiden nå AIS ble oppdatert og en skala. Hvis mobiltelfonen ikke har tilknytning til et nettverk, vises dette i nederste hjørnet til venstre som “Ikke tilkoblet”

Avslutte appen

Appen kan avsluttes på to måter. Ved å trykke tilbake, vil man få spørsmål om man vil avslutte applikasjonen og appen vil da bli avsluttet. Ved å trykke på “home” knappen, kan man gå rett ut av applikasjonen.

I menyen til høyre kan du laste ned PDF av bruksanvisningen som også inneholder bilder.

Relaterte dokumenter

Siste nytt