Publisert: , Oppdatert:

Skal merke 100 skjær for fritidsbåtene

Hver femte småbåteier har opplevd å gå på grunn. Nå går Kystverket sammen med Gjensidigestiftelsen for mer merking av fritidsbåtleier. 100 skjær skal nå nymerkes basert på ønsker fra småbåteiere og lokalbefolkningen langs hele kysten.

Drømmesommeren 2014 endte i havari for rekordmange båtglade nordmenn. Det skjer over 250 ulykker som resulterer i personskade, og mellom fem og ti personer omkommer som følge av båtulykker hvert år. Kampanjen ”Merk et skjær” skal øke sikkerheten til sjøs og hindre farlige grunnstøtinger, spesielt for fritidsflåten.

Mange skjær i sjøen
Med vår i luften, er båtfolket i ferd med å starte en ny sesong. Mange benytter elektroniske instrumenter når de navigerer, ofte i høy fart. Det ikke alle er like bevisste på er at i 30 knop har disse kartene ofte en forsinkelse på ca. 20 meter i sekundet. 

Kystverket har ansvar for at det er trygt å ferdes i hovedleder og bileder. Men fritidsbåtene ferdes gjerne i grunnere og trangere farvann. Det vil aldri bli slik at alle undervannskjær langs norskekysten er merket. Å ferdes i farvann med slike medfører risiko.
- Båteiere har et ansvar for å opptre med årvåkenhet og forsiktighet, understreker Kystverkets prosjektkoordinator Thor Messel.

Bredt samarbeid
Det er primært indre leder som skal merkes. Det ligger innenfor kommunenes ansvarsområde. Dette blir derfor et bredt samarbeid. Kystverket vil stå for noe av selve merkingsarbeidet, mens Gjensidigestiftelsen vil dekke de materielle kostnadene. Kommunens vil få ansvar for vedlikeholdet.  I første omgang er det satt av 4 millioner kroner til prosjektet. 

Gjensidigestiftelsen står bak initiativet. Kystverket skal stå for deler av selve merkingsarbeidet, mens Gjensidigestiftelsen vil dekke de materielle kostnadene. Kommunen vil ha ansvar for vedlikehold. I første omgang er det satt av 4 millioner kroner til prosjektet.

(saken fortsetter under bildet ) 

Ønsker tips fra lokalkjente
Kystverket sitter i dag på en betydelig informasjonsbase om forholdene i småbåtleiene, men noe av hensikten med dette prosjektet er å engasjere småbåtbrukerne. 
- Vi vil merke de skjærene som fritidsbåteierne mener utgjør størst risiko. Vi oppfordrer småbåtbrukere og lokalkjente til å komme med forslag. Vet du om et skjær som burde fått en merkestake vil vi gjerne vite om det, sier administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen, Unn Dehlen. 

En merverdi av dette vil være fokus på sjøsikkerhet, som i seg selv har en forebyggende virkning. 

Vær med å foreslå
Merk skjæret-kampanjen starter i forbindelse med «Sjøen for Alle»-messen som åpner på Lillestrøm i dag. På nettsiden www.merkskjæret.no er det laget en kartløsning hvor alle kan gå inn og plassere og beskrive skjæret de mener bør merkes. Ut juni måned kan publikum dele sine tips om farlige skjær på nettsiden, og allerede i august starter Kystverket arbeidet med å fysisk merke de første. 

Prosjektkoordinator i Kystverket, Thor Messel, er godt fornøyd med Merk skjæret-satsningen. 
- Alle tiltak som kan øke sikkerheten til sjøs er velkomne. Derfor bidrar vi også med vår kompetanse inn i dette prosjektet, sier han.

(bilde i teksten lånt fra Sjøfartsdirektoratet)

 

Kontaktpersoner:
Thor Messel
seniorrådgiver i Kystverket 
mobil: 93 20 34 66 
thor.messel@kystverket.no


Lars-Erik Mørk 
kommunikasjonssjef i Gjensidigestiftelsen 
mob: 92 20 11 33
larserik.mork@gjensidigestiftelsen.no

Fakta

Det vil i utgangspunktet være enkeltskjær som skal merkes ikke hele leder.

Kampanjen starter 18.mars på messa ”Sjøen for alle” hvor Kystverket og Gjensidigestiftelsen deler stand

Det er laget en nettbasert kartløsning hvor folk kan melde inn skjær de mener er viktige å få merket. Dette vil danne en database for det videre arbeidet. 

www.merkskjæret.no 

Se bunnen av artikkelen for kontaktinfo. 

Siste nytt