Publisert: , Oppdatert:

Analyseenheten i Vardø bistår indonesiske kolleger

Fagfolkene ved Analyseenheten i Vardø gir opplæring til deler av en indonesisk ”task force” som skal jobbe for å avdekke kriminell virksomhet på havet. - Vi har mye å lære, og er takknemlig for å kunne få fagstøtte fra kolleger i Norge, sier gjestene.

Formålet med besøket til Vardø er å følge opp opplæringen som Analyseenheten i Vardø bidro med da de besøkte Indonesia i slutten av august.  Den indonesiske enheten består av svært godt utdannede unge mennesker, men med liten eller ingen kunnskap i hvordan de skal avdekke kriminell virksomhet på havet. Mens de er i Vardø ønsker vi å gi ytterligere opplæring i hvilke metoder de kan anvende og hvordan de skal skaffe seg oversikt over omfanget av det ulovlige fisket.  Foruten et betydelig ulovlig fiske har også Indonesia store utfordringer med slavearbeidere, ulovlig uttak av truede dyrearter, narkotikasmugling og ulovlig uttak av sjeldne tresorter. Ved å dele vår kunnskap, arbeidsmetoder og erfaringer håper vi at denne enheten i Indonesia skal kunne bidra til bekjempelse av disse aktivitetene.

Det er tre indonesiere som nå har tatt turen til det høye nord. To av de tre gjestene er del av en "Task Force" på elleve stykker som skal delta i arbeidet med bekjempelse av ulovlig fiske i Indonesiske farvann. Denne enheten kan på enkelte områder minne om den nyopprettede Analyseenheten i Vardø. Alle som er ansatt ved denne Task Forcen har juridisk utdannelse og er håndplukket av den indonesiske fiskeriminister Susi Pudjiastuti. 

Avdekket ulovligheter i Indonesia
Samarbeidet kom i stand etter at Bjørnar Myrseth fra Analyseenhetne i august holdt et foredrag for den Indonesiske fiskeriminister og hennes delegasjon. 
- På forhånd hadde jeg fått tips om et fartøy som nettopp var arrestert av indonesiske myndigheter, mistenkt for å ha omlastet ulovlig fanget fisk som var fanget av slavearbeidere. Fartøyet sporet heller ikke på AIS og hadde ikke gyldige dokumenter for å drive lasteoperasjoner. Det jeg visste på dette tidspunktet var kun fra oppslag i media, forteller han.- I foredraget presenterte jeg mine funn i saken, noe som resulterte at jeg og Sigurd Richardsen ble bedt om å komme til Indonesia umiddelbart.

Få dager etter dro de to kollegene til Indonesia for å bidra med analyser i saken. De avdekket flere forhold, som ulovlige omlastninger og dokumentforfalskning. De la stor vekt på å formidle kunnskap til den indonesiske Task Force’en, og gjennomførte også workshop med representanter fra en rekke etater. 

Siste nytt