Publisert: , Oppdatert:

Stinkende olje gjorde sterkt inntrykk

 –   Jeg har blitt minnet på hvilken dritt det er vi egentlig snakker om, det tjukke laget med olje som kleber seg i mot alt og som stinker. Det er en viktig motivasjon for å bekjempe oljeutslipp, sier statsråd Ketil Solvik-Olsen i Samferdselsdepartementet.

Inntrykkene var sterke etter nærkontakt med et oljeutslipp, og demonstrasjoner og en testing av en oljevernaksjons ulike faser.

Det stinket sterkt av oljen i bassenget ved Det nasjonale senteret for testing av oljevernutstyr i Horten, og da bølgene ble satt på ble effekten av oljen tydeliggjort.

Det ble lett å tenke seg hva et reelt oljeutslipp vil si om det får møte strendene våre.

(saken fortsetter under bildet)

stinkende olje

Trenger kloke hoder og gode selskaper

– Jeg fikk se at det finnes gode systemer for å rydde opp, men også at det er et møysommelig arbeid, legger Solvik-Olsen til.

Han fikk også noen tanker etter å ha prøvd en oljeopptaker i testbassenget. Den kan samle opp 9.000 liter i timen, men det tar for mye tid om vi blir rammet av en større hendelse.

– Derfor er det et stort potensial for kloke hoder og gode selskaper til å utvikle oljevernutstyr og nye løsninger, sier Solvik-Olsen.

Videreutvikler og tenker sammenbarkblåsing

Hos Beredskapssenteret i Horten opplevde statsråden effektivt anvendt tid.

– Jeg ble imponert over systematisering og standardisering, av for eksempel utstyrscontainerne. Dere viser at man lærer av erfaring, og av å tenke sammen, sier Solvik-Olsen.

Han ble også imponert over bark til bruk i strandrensing, og at det finnes en del i naturen vi kan benytte oss av for å rense opp.

Viktig synliggjøring

Beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly, sier det er viktig å synliggjøre både beredskapen Kystverket har mot akutt forurensning, og hvilke effekter et større oljeutslipp kan ha på miljøet. Derfor var det viktig å ta statsråden med på en tenkt oljevernaksjon, og gi ham nærkontakt med et ekte oljeutslipp i testsenteret.

– Det er viktig å synliggjøre for politisk ledelse behovet vi har for alltid å tenke beredskap, utvikle utstyr og samordne ressursene. Det er slik vi kan stå bedre rustet dersom en alvorlig hendelse med store utslipp skulle oppstå, sier Ly.

Med seg på reisen fikk samferdselsministeren en presentasjon av oljeregnskapet etter Full City og informasjon om skipshendelsene som har utløst en statlig ledet aksjon. I presentasjonen blir også hva vi har lært av dem synliggjort. Les den her

Her kan du se video og bilder fra besøket ved Kystverkets Beredskapssenter.

Siste nytt