U-864: Ferdigstilte støttefyllingen etter planen
Miljøovervåkningen av arbeidet med støttefyllingen er en av de mest omfattende som har vært gjennomført ved undervannsoperasjoner i Norge. Når arbeidet nå er ferdigstilt, viser målingene så langt at kvikksølv ikke er virvlet opp eller spredd.
På lørdag avsluttet Van Oord arbeidet i vrakposisjonen for U-864. Alle sensorer benyttet for miljøovervåking er nå tatt opp og MV Siddis Marine er demobilisert.
Nå gjenstår arbeidet med sluttanalyser og ferdigstilling av sluttrapporter.
Se bilder og statusrapporter på Facebooksiden U-864.
Om lag 200.000 tonn med rene masser har blitt lagt ut med spesialutstyr. Ifølge foreløpige miljøundersøkelser har dette skjedd uten oppvirvling og spredning av kvikksølv.
– Overvåkningsprogrammet under arbeidet med støttefyllingen er et av de mest omfattende som har vært gjennomført ved undervannsoperasjoner i Norge, sier Kystverkets prosjektleder Hans Petter Mortensholm.
Gikk etter planen.
Marcel Tuin, som er prosjektleder for Van Oord, sier arbeidet med U-864 har vært svært lærerikt og utfordrende. Det er også benyttet nyutviklet utstyr.
– Vi er svært fornøyde med at arbeidet gikk som planlagt, og ikke førte til ytterligere kvikksølvforurensning, sier Tuin.
Stabil skråning
Forskipet til U-864 ligger i en skråning i et geoteknisk ustabilt område. Støttefyllingen har nå stabilisert området og redusert risikoen for utgliding av masser.
Dette sikringsarbeidet måtte gjennomføres uavhengig av hvilket hovedtiltak som velges for U-864.
– Støttefyllingen medfører ingen begrensninger for videre arbeid med vrakdeler og sedimenter. Arbeid kan nå gjennomføres uten overhengende fare for ras og spredning av kvikksølvforurensning, sier Mortensholm.
Støttefyllingen skal nå få konsolidere (sette seg) i 12 til 18 måneder.
Her kan du se videoen som forteller om arbeidet med støttefyllingen.
Her kan du se NRK Brennpunkts dokumentar om U-864.
Følg U-864 på Facebook, og få med deg de siste oppdateringene i prosjektet.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv