Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

Markerer 250-årsjubileum for fyret på Runde

2. september markeres det at det er 250 år siden det første kullfyret ble tent på Runde. Markeringen finner sted på selve fyrstasjonen, der det blir både gratiskonsert med Ola Bremnes og Runde blandakor, historiefortelling og scener fra Rundaspelet.  

– Ola Bremnes er blant annet kjent for sangen «Har du fyr», som langt på veg er en hyllest til fyrene, og ei skildring av hvor viktig de er for dem som ferdes på havet. Så det er kanskje bare rett og rimelig at vi inviterer nettopp han til en slik markering, smiler regiondirektør Harald Tronstad i Kystverket Midt-Norge.

Bremnes har med seg gitaristen Tore Bruvoll fra Hekla Stålstrenga, bandet som kanskje har den mest kjente versjonen av sangen «Har du fyr». Under markeringen på Runde har de også med seg Runde Blandakor på denne sangen. Koret vil i tillegg vil servere egen opptreden og allsang, samt at Guri Aasen og Harald Runde vil bidra med historie og skildring av hendelser. To scener fra Rundaspelet vil også bli presentert for publikum. Det hele sys sammen av programleder og lokalhistoriker Ole M. Ellefsen.

– Slår på stortromma

Det er med andre ord et allsidig familiearrangement denne dagen – gratis for alle som tar turen fra Goksøyra og over til fyrstasjonen. En tur på cirka 3,8 kilometer på god og tilrettelagt sti.

– Fyrstasjonen på Runde er en av landets eldste, og har ei lang og tidvis dramatisk historie. Samtidig er det en fyrstasjon som den dag i dag er godt besøkt, og som er tilgjengelig for folk flest gjennom å være selvbetjeningshytte for Ålesund og Sunnmøre Turistforening. Da sier det seg selv at vi må slå på stortromma og invitere til ei storstilt markering, presiserer Tronstad. 

For dem som ikke er helt orientert om hvor Runde fyrstasjon ligger, så kan vi fortelle at den ligger på øya Runde i Herøy kommune, vest for Ålesund. Mange har nok hørt om Runde-skatten, som ble funnet av tre sportsdykkere i juli i 1972. De nærmere 57 000 myntene, hvorav 6624 var gull, var en del av lasten til den nederlandske frakteskuten Akerendam, som forliste i 1725 – nordøst for der fyret ligger. Dette, og mer til, blir det fortalt om på jubileumsarrangementet.

Et av landet eldste fyr

Det var den økte skipstrafikken, samt hendelser og ulykker som den med Akerendam langs kysten, som var direkte årsak til at kullfyret kom på plass på Runde – det sjette fyret langs norskekysten – og det første nord for Stad.   

I 1826 ble det oppført et lukket kullblussfyr, som i 1858 ble erstattet av et støpejernstårn. Kullblussfyret ble slukket som det sannsynligvis nest siste i Europa, før Villa fyrstasjon i Nord-Trøndelag. Kullblussfyret ble sprengt vekk i 1935, slik at betongtårnet kunne bygges på samme sted.

– Fyrstasjonen på Runde er en av landets eldste, og har ei mangfoldig og tidvis dramatisk historie. Det ligger vakkert til på Runde, og er absolutt et sted som er verdt å besøke for dem som ikke har vært der før – og å besøke igjen for dem som har vært der. En anledning som dette, med storstilt og gratis familiearrangement, er en fin anledning i så måte, mener Tronstad.

Pyntet til 250-årsdagen

Fyret på Runde ble helautomatisert i 2002, og ble samtidig avbemannet. Det er fortsatt Kystverket som vedlikeholder stasjonen, og som sørger for at fyret fortsetter å utføre sin viktige oppgave.  De siste årene, frem mot 250-årsjubileet, er det lagt ned betydelig med arbeidstimer og investeringer for å få gjennomført en renovering av stasjonen. 
Resultatet er det svært mange som har fått gleden av. Ikke minst fordi fyrvokterboligen i dag er selvbetjent overnattingssted for Ålesund og Sunnmøre Turistforening – et svært populært og spektakulært tilbud.

Jubileumsarrangementet på Runde er et samarbeid mellom Kystverket, Runde Grendalag, Herøy kommune og Ålesund og Sunnmøre Turistforening. Det vil være mulig å kjøpe helikopterplass fra Goksøyra til fyrstasjonen, for dem som ikke klarer å gå over fjellet. NORDhelikopter selger turer for 300 kr pr pers. For dem som vil kjøpe tur/retur er prisen 500 kr.  Familiearrangementet starter kl 13.00. Det vil bli salg av mat og drikke.

Kontaktperson Kystverket:
Harald Tronstad, regiondirektør.
Tlf: 95 76 38 67 / E-post: harald.tronstad@kystverket.no

Fakta

Runde fyr

 • Beliggenhet: Herøy kommune, Møre og Romsdal 
 • Opprettet: 1767 (Kullfyr i privat drift)
 • Funksjon: Kystfyr
 • Utvikling: Nytt kullfyr i 1815 og 1826.
 • Høyt jerntårn i 1858; avkortet i 1910.
 • Dagens fyrtårn er fra 1935.
 • Øvre del av jerntårnet ble demontert 1940-45. Det er ukjent hvor denne delen befinner seg. Nederste del av jerntårnet er bevart.
 • Automatisert i 1987. Avbemannet i 2002.
 • Vernestatus: Fredet etter Kulturminneloven 2001.
 • Eier: Staten, ved Kystverket.
  (Kilde: fyr.no)

Siste nytt