Kystverket styrker slepeberedskapen langs hele kysten

Kystverket har inngått nye kontrakter med flere rederier for slepeberedskapen langs kysten, og har dermed styrket den tekniske beredskapsevnen.
– Vi har fått kraftigere fartøy i alle posisjoner, og har med disse kontraktene økt den tekniske beredskapsevnen, da fartøyene som er i beredskap fra 2018 gjennomgående er kraftigere og mer moderne enn tidligere. Det borger for bedre evne til å holde posisjonen i kritiske situasjoner, og gi større slepekraft, sier seniorrådgiver Kjetil Aasebø (bildet) fra Kystverkets Beredskapsavdeling.
Slepeberedskap i Nord-Norge
Han forteller at slepeberedskapen fortsatt vil bestå av to fartøyer. Her beholder Simon Møkster Rederi den ene kontrakten. De har hatt kontrakt siden 2016, med «Strilborg». Strilborg er et ankerhåndteringsfartøy med 165 tonns slepekraft, bygget på Aukra i 1997. Strilborg har siden februar hatt 12 manns besetning, hvorav en dekkskadett, og en dekkslærling, dette blir nå obligatorisk besetning på begge fartøyene i Nord-Norge.
Den andre kontrakten er vunnet av FarstadSolstad med ankerhåndteringsfartøyet «Far Sabre». Far Sabre er bygget i Brevik i 2008 og har 185 tonns slepekraft. FarstadSolstad er et rederi satt sammen av flere rederier, og er for så vidt nye i slepeberedskap, men Solstad hadde tidligere «Normand Jarl» inne for Kystverket i Nord-Norge.
Styrket slepeberedskap på Vestlandet
På Vestlandet er kontrakten vunnet av Boa Tugs i Trondheim, med slepebåten «Boa Odin». Boa hadde kontrakt på Vestlandet i årene 2012 og 2013, med «Boa Heimdal» og er således god kjent med slepeberedskap.
Boa Odin er bygget i Spania i 2010, og er en RaStar 3600, Azimuth Stern Drive tug med 105 tonns slepekraft, og er den kraftigste slepebåten Kystverket har hatt på Vestlandet.
Alle kontraktene over er tidscertepartier, altså Kystverket disponerer fartøyene 100% av tiden.
Betydelig styrket på Sørlandet
Slepeberedskapen på Sørlandet fortsetter som en tilstedeværelseskontrakt. Det innebærer at Kystverket betaler for en døgnkontinuerlig tilstedeværelse og beredskap mellom Egersund og Risør. Ved behov kan fartøyet mobiliseres til andre områder.
På Sørlandet fortsetter Buksèr og Berging med kontrakt, men med ny båt.
– Nå har vi BB Connector der, men fra 2018 tar BB Supporter over, denne båten er på Vestlandet i dag. Med sine 33 meters lengde og 87 tonns slepekraft vil fartøyet utgjøre en betydelig styrking av slepeberedskapen også på Sørlandet, sier Aasebø.
Fakta
Kystverkets slepeberedskap fra 2018:
Strilborg
Far Sabre
Boa Odin
BB supporter
Her finner du informasjon om dagens slepeberedskap. Merk deg at fartøyslisten blir som følge av de nye avtalene endret fra 2018.
Siste nytt
-
Podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Gå til nyhetsarkiv