Horten blir testområde for autonome fartøy

I dag signerte samarbeidspartnere avtale om å etablere et testområde for autonome fartøy i Horten. Med det har Norge tre testområder av dette slaget.

Det er Kystverket, Sjøfartsdirektoratet, Kongsberg Maritime AS, Forsvarets Forskningsinstitutt, DNV-GL, Horten Kommune og Høgskolen i Sørøst-Norge som nå går sammen om å opprette testområdet.
Muligheter i Horten
Det er et høyt aktivitetsnivå når det gjelder forskning og utvikling av autonome fartøy i Horten. I området er det flere aktører som utvikler teknologi for autonome fartøy. Kongsberg Maritime utvikler teknologi til skipet YARA Birkeland som skal gå i rute mellom Larvik og Herøya. Forsvarets forskningsinstitutt(FFI) forsker på teknologi til ubemannede og autonome fartøy. Og Høgskolen i Sørøst-Norge har stort fokus på forskning på teknologi, styring og menneskelige aspekter til autonome fartøy.
Ordfører Are Karlsen er svært fornøyd med at vi får et slikt testområde på plass i Horten kommune:
- Tidligere var Horten kjent for skipsbygging. I dag er vi kjent for et teknologisk næringsliv i verdenstoppen. Det nye testområdet setter oss på kartet gjennom en kombinasjon av dette; skip og høyteknologisk utvikling.
Sikkerhet i høysetet
Avdelingsdirektør for sjøsikkerhet, Arve Dimmen, signerer avtalen for Kystverket.
- Vi ønsker å være en sentral aktør når ny teknologi utvikles og ulike konsepter skal prøves ut. Vi vil bidra til å gjøre Norge til en ledende nasjon i utprøvingen av autonome løsninger for skip. For dette er løsninger som kommer, understreker Dimmen. En utvikling vi ønsker å være med på, og påvirke til beste for norsk sjøfart og ikke minst for å ivareta dagens høye sjøsikkerhetsnivå.
Krav til testområde
Testområdet er geografisk avgrenset til Breiangen og Indre havn. Det skal kun gjennomføres aktiviteter i testområdet i Horten etter gjeldende regelverk. Testområdet er ikke begrenset til avtalepartene alene, men gir mulighet for enhver relevant aktør, både norske og utenlandske til å kunne benytte området. Testområdet vil offisielt tas i bruk fra og med den 6. desember 2017.
Øverste bilde:
Fra signeringen av avtalen som gjør Horten til nytt testområde for autonome fartøy.
Fra venstre: Sjøfartsdirektoraret: Lasse Karlsen, avdelingsdirektør,
Høgskolen i Sør-Øst Norge: Kristian Bogen, prorektor,
Kongsberg Maritime, Egil Haugsdal, president,
FFI: Elling Tveit, avdelingsleder,
Kystverket, Arve Dimmen, sjøsikkerhetsdirektør
Horten kommune, Are Karlsen, ordfører,
DNV GL: Bjørn-Johan Vartdal, programdirektør for Maritime Transport i Group Technology Research.
(Foto: Horten kommune)
Kontaktpersoner:
Kongsberg Maritime, Gunvor Hatling Midtbø 99 21 42 09
Horten kommune, Karl Jørgen Tofte, 975 85 864
Kystverket, Arve Dimmen, 951 90 595
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv