Hva skjer når en oljetanker og et kjemikalieskip kolliderer i Skagerrak?
Planleggingen av detaljene for den største beredskapsøvelsen som noen gang er arrangert i Norge er i gang. I forrige uke møttes alle deltakerland og -organisasjoner til en planleggingskonferanse i Horten.

Skagerrak Chemical Oilspill Excercise (SCOPE) er en internasjonal øvelse, ledet av Kystverket, som har kompetanseheving og trening på nasjonal og internasjonal samhandling ved skipsulykker som hovedmål.
I uke seks arrangerte Kystverket en innledende planleggingskonferanse for Scope2017, ved Kystverkets beredskapssenter i Horten. Målet med konferansen var å presentere prosjektet mer inngående for både de som er bestemt som deltakere og for andre aktører/deltakere som kan være aktuelle.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Øvelsen har sin egen informasjonsside: SCOPE 2017 (engelskspråklig)
Videre ble de to dagene brukt til å se på de enkelte deltakernes mål, den grunnleggende treningen og scenarioer, i tillegg til at veien videre ble staket ut med tanke på fordeling av aktiviteter og ansvar.
Omfattende øvingsmål
Deltagerne fikk presentert et hovedscenario for øvelsen, som skal utspille seg i Skagerrak. To fartøy, en kjemikalietanker og en oljetanker, renner i hverandre, noe som utløser en serie av hendelser. På øvelseskartet står blant annet oljevern, bekjempelse av kjemikalielekkasje, evakuering og nødhavn, samt øvelse på nasjonale og internasjonale samarbeidsavtaler.
– I tillegg til hovedmålene var det å bygge nettverk en viktig del av samlingen. Det er med på å skape enda bedre grunnlag for det videre arbeidet, både med planleggingen og i forbindelse med gjennomføringen av øvelsen. Deltagerne lyttet konsentrert til foredragene, arbeidet ivrig og intenst under workshopen, og praten gikk livlig i pausene og under middagen. Slik sett var det en vellykket konferanse, der vi oppnådde det vi hadde ønske om på forhånd, sier prosjektleder for Scope 2017, Stig Wahlstrøm.
Les mer om Scope2017: «Samler Europa for historisk beredskapsøvelse i Skagerrak»
Bred internasjonal deltakelse
Til stede på konferansen var representanter fra en rekke næringer, organisasjoner og myndigheter i Norge, samt fra samarbeidsetater og -organisasjoner i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Nederland og Island. Ettersom øvelsen gjennomføres med støtte fra EU, var også representanter fra Det europeiske sjøsikkerhetsbyrå (EMSA) og EU-kommisjonen til stede.
Konferansen i Horten er den først i en serie på tre planleggingskonferanser som vil lede inn mot den endelige øvelsen, som går fra 25. til 29. september i år.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv