Internasjonal interesse for storøvelse i Skagerrak
Sist uke ble SCOPE2017 presentert for en rekke land og organisasjoner. Mange vil vite mer om hvordan en stor forurensningshendelse til sjøs kan håndteres og bli organisert på tvers av landegrensene.

Senorrådgiverne Kjetil Aasebø og Ole Kristian Bjerkemo har hatt korte presentasjoner av SCOPE2017 henholdsvis på Malta og i England.
I forbindelse med at Malta overtok presidentskapet i EU fra 2017 ønsker Malta å rette oppmerksomheten mot maritime utfordringer og internasjonalt samarbeid.
Grenseløs kunnskapsdeling
Kystverket og DSB (Direktoratet for sikkerhet og beredskap) deltar sammen på en workshop i Valletta som fokuserer på ulike skipshendelser og hvordan de enkelte land og regioner håndterer og organiserer slike hendelser.
– Her ble Kystverket invitert til å holde en presentasjon av øvelsen SCOPE 2017, som vi skal arrangere høsten 2017 med støtte fra EU, forteller seniorrådgiver Kjetil Aasebø.
Stor interesse fra IMO
Hans kollega, seniorrådgiver Ole Kristian Bjerkemo, har ansvaret for koordinering av internasjonal aktivitet innenfor beredskapsområdet i Kystverket. Han deltok for Kystverket i et møte i regi av den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMO som hadde møte for underkomiteen PPR (Sub-Committee for Pollution Prevention).
– Her benyttet jeg anledningen til å gi en kort orientering om øvelse SCOPE 2017. Det var stor interesse og mange spørsmål, forteller Bjerkemo (bilde til høyre).
Inviterer bredt
Øvelsen har kompetanseheving og trening på nasjonal og internasjonal samhandling ved skipsulykker som hovedmål. Kystverket har gått bredt ut og invitert med deltagere som kan ha en aktiv rolle i øvelsen, forklarer prosjektleder for øvelsen, Stig Wahlstrøm. I tillegg invitereres observatører som kan gi nyttig feedback, og som selv kan dra nytte av å observere øvelsen.
– Vi vil følge opp land og bransjeorganisasjoner som melder sin interesse for å delta som observatører til øvelsen, sier Wahlstrøm.
Fakta
Disse er planlagt med i SCOPE 2017:
Kystverket
IUA Telemark
Kystvakten
Sørøst politidistrikt
Svensk kustbevakning
Danske forsvaret
Miljødirektoratet på Island
EU-observatører
Totalt anslag involverte i øvelse til sjøs og på land er 150 til 200, i tillegg kommer EU-observatører og spesielt inviterte gjester.
Planlagte fartøy for øvelsen: 15 – 20 (Fra Kystverket, Kystvakten, Forsvaret i Danmark, Sveriges Kustbevakning, med flere).
Her kan du lese om våre internasjonale samarbeidsavtaler.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv