Utbedrer havnetjenester i SafeSeaNet
Onsdag 21. juni gikk startskuddet for testing av versjon 2.0 av havnemodulen i meldingssystemet SafeSeaNet Norway. Testrunden er en viktig milepæl i prosjektet som skal utvide og forbedre meldingstjenesten for havner, havneanlegg, agenter og skip som benytter meldingssystemet ved havneanløp.

Når den oppdaterte havnemodulen kommer på plass i meldingssystemet, vil fartøy kunne bestille kaiplass digitalt. Havner og havneanlegg vil også kunne oppdatere egne data til en hver tid. Dette er en utbedring av innholdet i den allerede etablerte havnemodulen som ble gjort tilgjengelig for alle norske havner i 2015.
Verftet Aibel AS i Haugesund er et av havneanleggene som har vært en aktiv bruker av havnemodulen i SafeSeaNet Norway de siste to årene. Onsdag 21. juni fikk havnesikringsansvarlig og HMS-leder Tor Arne Ulsund Hansen prøvekjørt testversjonen med de nyeste oppdateringene.
– Det har vært en nyttig erfaring. At Kystverket nå planlegger å gi skipsfarten muligheten til å velge definerte kaier i vårt havneanlegg, vil gjøre hverdagen vår enklere. Vi bruker mye tid på å planlegge hvor enkelte fartøy kan legge til kai, og systemet legger til rette for god kommunikasjon mellom oss og agentene, sier Hansen.
Ifølge Hansen bidrar meldingssystemet SafeSeaNet Norway til at verftet får rask tilgang til og oversikt over anløpsinformasjon. Verftet har årlig mellom 40 og 50 skipsanløp.
Tester i flere havner
Også mange flere brukere av SafeSeaNet Norway skal teste ut den oppdaterte havnemodulen. Denne uka står Karmsund havn i Haugesund og Bergen havn for tur, og i august skal testing foretas av flere offentlige og private havner og havneanlegg i Trondheim, Tromsø, Bodø og Grenland.
– Testrunden vil gi brukerne opplæring i systemet ved at de må løse bestemte oppgaver. På den måten får de også eierskap til systemet. Samtidig får vi avdekket feil og svakheter tidlig, slik at vi får god tid til å utbedre disse før modulen gjøres tilgjengelig for alle havnene, sier sjefingeniør Jarle Hauge i Kystverkets Senter for los og VTS.
Digitalisering av havnedata
I versjon 2.0 skal mye av informasjonen som skjer mellom Kystverkets havnesikringspersonnel og offentlige og private havner/havneanlegg legges inn digitalt i meldingssystemet SafeSeaNet Norway. I dag oppdaterer Kystverket blant annet havnenes/havneanleggenes kontaktopplysninger og annen havnedata manuelt på etterspørsel fra den enkelte havn og havneanlegg.
– Digitalisering av havnedata vil endre måten vi jobber med havnesikring i Kystverket. Vi får samlet all havnedata i en felles database og dermed får vi bedre kvalitet og oversikt av havnedata på landsbasis. Dette vil gi effektiviseringsgevinst da vi slipper å oppdatere havnedata manuelt i ulike løsninger, sier seniorrådgiver Grethe Westre som jobber med havnesikring i Kystverket Vest.
I versjon 2.0 vil havnedata oppdateres av havnene selv, lagres i meldingssystemet og gjøres automatisk tilgjengelig for ulike fagområder i Kystverket og eksterne aktører som agenter, Sjøfartsdirektoratet, og i databasene til den europeiske sjøsikkerhetsorganisasjonen EMSA og FNs sjøfartsorganisasjon IMO.
Den nye havnemodulen er planlagt lansert i løpet av høsten.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv