Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

– En sikrere og mer effektiv arbeidshverdag

– Den nye tilsynsbåten er rett og slett et fantastisk verktøy for oss. Den gjør at vi blir enda mer effektive, i tillegg til at vi får gjort andre oppgaver. Det sier leder for Kystverkets tilsynslag i Vest, Brede Gjøringbø, om MS Slåtterøy, som ble døpt i Ålesund, onsdag 10. mai. 

MS Slåtterøy ble døpt i Ålesund av gudmor Liv Sundgot Johannsen. Den nye tilsynsbåten skal gå i tjeneste i det som er region Vest, og vil ha tilholdssted på Håkonshella ved Bergen der tilsysnlaget har sin base. Slåtterøy skal utføre tilsyns- og vedlikeholdsarbeid på navigasjonsinnretninger langs kysten, fra Åna-Sira til Sognefjorden.

Lurer du på hva et tilsynslag jobber med? Her kan du lese mer.

– Dette er rett og slett en kjempebra dag for oss. Slåtterøy er noe helt annet enn den båten den skal erstatte. En helt annen klasse, som gjør at vi kan utføre arbeidsoppgavene våre mer effektivt og sikrere. Det er kjekt når vi får skikkelig verktøy, smiler Brede Gjøringbø.

Sammen med fire andre fra tilsynslaget skal Gjøringbø være i Ålesund i 14 dager for opplæring og videre utrustning av den nye tilsynsbåten. I uke 22 skal de så ta Slåtterøy fra Ålesund til Håkonshella.

– Med en båt som Slåtterøy er det en tur nedover kysten som vi virkelig ser frem til. Og når vi kommer frem er planen at den går rett i tjeneste. Vi har mye arbeid som skal gjøres, så et mer effektivt arbeidsverktøy som dette er svært kjærkomment, forklarer Gjøringbø.    

Spesialtilpasset for oppgavene

Slåtterøy er levert av Maritime Partner i Ålesund. Den er 14,99 meter lang og 4,9 meter bred. Toppfarten er 30 knopp, og ved 27 knopp (5,85 liter/nm) er rekkevidden 220 Nm. 

Det er bare drøye fire måneder siden Kystverket døpte sin forrige tilsynsbåt fra samme leverandør; MS Lyngøy, som er i gang med tjeneste hos tilsynslag Troms og Finnmark.

Som MS Lyngøy var det for Troms og Finnmark, er Slåtterøy spesialtilpasset oppgavene og området den skal operere i. Den er dermed noe annerledes enn Lyngøy, blant annet ved at den har større arbeidsdekk og lem i baugen. Slåtterøy har også integrert høytrykksspyler, som forenkler vedlikeholdsarbeidet betraktelig, og er i tillegg utrustet for å kunne ta oljevernutstyr om bord. Dette vil være stasjonert i Håkonshella, men kan raskt monteres og brukes.   

Fakta MS Slåtterøy

  • Design: Alusafe 1500 MPV
  • Lengde: 14,99 m
  • Bredde: 4,9 m
  • Vekt: 16 286 Kg
  • Personell: 400 Kg
  • Hovedmotor: 2 x Cummins QSC 8,3 500hk
  • Vannjett:  2 x Hamilton 364
  • Dekkskran: FASSI F50AFM

Siste nytt