Publisert: , Oppdatert:
- Ane Eide Kjæraas

Oljeutslipp i Skagerrak

Svenske og danske myndigheter har siden søndag morgen aksjonert mot et oljeutslipp utenfor Skagen og kysten av Bohuslän. Det skal ikke være noen fare for at oljen når norskekysten.

Olje tas opp i ett av den svenske Kustbevakningens oljevernfartøy. (Foto: Kustbevakningen)

Det var en overbunkring av et handelsfartøy utenfor Skagen i Danmark natt til lørdag, som førte til oljeutslippet. I morgentimene på søndag hadde deler av oljen drevet inn mot den svenske vestkysten.

God dialog mellom nasjonene

Danske og svenske oljevernressurser har siden utslippet ble oppdaget jobbet sammen om å ta opp mest mulig av oljeutslippet. Det er ingenting som tyder på at utslippet vil bevege seg nordover og inn i norske farvann.

Kystverket vil likevel følge utviklingen tett og ha dialog med danske og svenske myndigheter.

Samarbeid må øves

– Denne situasjonen viser med all tydelighet behovet for tett samarbeid mellom de nordiske landene, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly.

Samtidig med at svenske og danske myndigheter nå aksjonerer mot oljeutslippet, går startskuddet for Kystverkets planleggingskonferanse for øvelse SCOPE 2017.  Representanter fra både danske, svenske og islandske myndigheter vil være til stede under konferansen som holdes denne uken i Langesund i Telemark.

Målet med SCOPE 2017 er nettopp å trene samarbeidet mellom de nordiske landene under et stort utslipp av olje og kjemikalier. Øvelsen, som delfinansieres av EU, vil bli gjennomført i uke 39 og være den største olje- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie.

SCOPE2017 skal også gi trygghet for at den nasjonale og internasjonale beredskapen mot akutt forurensning er godt ivaretatt - langs hele kysten vår. 

Les mer om SCOPE 2017: www.scope2017.com.

Siste nytt