Folk fra 70 land inviteres for verstefallsøvelse i Langesund
Olje- og kjemikalieøvelsen som Kystverket skal lede involverer rundt 500 deltakere fra en rekke land, mens observatører fra 70 land har fått invitasjon. Verstefallshendelsen det skal øves på, vil involvere 20 fartøy, personell og utstyr fra store deler av Europa.


Bakgrunn for SCOPE 2017

Mål og aktiviteter for SCOPE 2017:
Tiltak for å nå hovedmålet:
- Definere et scenario og innhold i øvelsen som bidrar til en realistisk utfordring for alle deltagere innenfor koordinering, informasjonsflyt og andre forhold som er signifikant for en effektiv ledelse av en aksjon som følge av en ulykke
- Gjennomføre en korrekt varsling nasjonalt og internasjonalt, inkludert aktivering av EU-mekanismene og mobilisering av internasjonale ressurser
- Organisere mottak og følge opp utenlandsk støtte i samsvar med EUs Host Nation Support Guidelines, nasjonale retningslinjer, samt Kystverkets egne planer
- Trene og øke kompetansen innenfor kravhåndtering overfor ansvarlig forurenser
- Trene på internasjonal koordinering og samarbeid knyttet til håndtering av fartøyer som søker om nødhavn. Anvendelse av EU Operational Guidelines for bruk av nødhavn
- Trene sammen med ressurser fra EU som er eksperter på marin forurensing
- Etablere ledelse for en krise lokal lokalt, nasjonalt og internasjonalt
- Håndtere havarerte fartøy
- Håndtere kjemikalie-forurensning til sjøs ved hjelp av Marine Incident Response Group
- Oljevern til sjøs og på land
- Nattoperajoner
- Prioritering av miljøsensitive områder i planer og aksjoner
Fakta
- SCOPE 2017 er en omfattende øvelse som handler om håndtering av akutt forurensing med olje og/eller andre skadelige stoffer. Felles for disse stoffene er at de utgjør en alvorlig trussel for miljøet.
- SCOPE 2017 skal føre til utvikling og forbedring av samarbeid og koordinering ved skipsulykker som involverer skadelig og forurensende last, både nasjonalt og internasjonal.
- SCOPE 2017 gir deltagende organisasjoner en unik mulighet til å trene ledelse og samhandling ved alvorlige skipsulykker.
- SCOPE 2017 er en av de største olje- og kjemikalievernøvelsene i Europas historie.
- Fem land i tillegg til EU deltar fysisk i øvelsen.
- Om lag 300 personer inngår i øvelsen.
- 70 land inviteres til å ha observatører under øvelsen.
- Organisasjoner som vil være representert er foruten Kystverket, Islands
Miljødirektorat, Svenske Kustbevakningen, Danmarks forsvar, den norske Kystvakten, Politiet i Sørøst-Norge, IUA Telemark, Fylkesmannen i Telemark, Sivilforsvaret i Telemark, Redningsselskapet, Bergen Brannvesen, Oslo Brann og Redning, DSB, Grenland Havn, Miljødirektoratet, Sjøfartsdirektoratet, Statens Havarikommisjon, Høgskolen i Sørøst-Norge, NOFO, EMSA, EU, ITOPF, IOPC.
- Det blir rundt 20 fartøy i aksjon under øvelsen, inkludert havarist og observatørfartøy. Det blir seks typiske oljevernfartøy, fire Kystvaktfartøy (to fra Norge og to fra Sverige), seks fartøy i kystnær beredskap (FKB), et EMSA beredskapstankskip, og en slepebåt. I tillegg vil både Kystverkets fly LN-YV delta samt den svenske Kustbevakningens overvåkningsfly.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Ny podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Gå til nyhetsarkiv