Informerte lokale myndigheter og fiskerlaget om dumpefelt Skagerrak




Krigsvrakene med kjemiske stridsmidler på bunnen av Skagerrak har vært gjenstand for omfattende undersøkelser siden 1989. Nylig fikk Fiskerlaget Sør oppdatert informasjon sammen med offentlige, berørte etater.
Informasjonsmøtet ble avholdt sist onsdag ved regionkontoret til Kystverket i Sørøst i Arendal, som ligger omkring 20 nautiske mil fra dumpefeltet i Skagerrak. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har på vegne av Kystverket foretatt undersøkelser med FFIs autonome undervannsfarkost HUGIN i dumpefeltet.
Undersøkelser har pågått siden 1989, fordi syv britiske og syv amerikanske konvoier dumpet utrangerte skip lastet med de tyskproduserte kjemiske stridsmidlene i Skagerrak etter krigen. Dette skjedde til store protester fra norske myndigheter og lokale fiskere. Nå er det nettopp disse som får den siste oppdaterte kunnskapen om vrakenes tilstand og risikovurderinger knyttet til lasten.
Vil oppdatere kart
Det har blitt avdekket 54 vrak i havdypet i Skagerrak, hvorav 36 er relatert til dumpingen av kjemiske stridsmidler etter andre verdenskrig. Skip som ikke var sjødyktige ble slept ut til et bestemt felt, og deretter senket. Bildene viser at noen ble skutt i stykker under senkningen, og at store mengder vrakdeler og ammunisjon er spredt på sjøbunnen rundt enkelte vrak.
Gjennom arbeidet FFI har gjort, med støtte fra Kystverket, er det avdekket at det opprinnelige dumpefeltets posisjoner var tilnærmet ubrukelige. Nå er kunnskapen om vrakene langt bedre og dumpefeltets grenser skal derfor oppdateres i sjøkart og nautiske publikasjoner.
Ny informasjon til fiskere
– Det gjenstår noe analysearbeid. Vi har ikke avdekket så mye nytt i forhold til hva tidligere undersøkelser har vist, men vi har ny informasjon som er viktig dersom noen skulle komme i kontakt med de kjemiske stridsmidlene, sier prosjektleder Hans Petter Mortensholm i Kystverket.
Her finner du veiledningen til norske fiskere ved funn av kjemiske stridsmidler.
Han legger til at det undersøkelsene klart viser, er at skipene som ble dumpet etter andre verdenskrig ligger så dypt at det er lite fiskeaktivitet i området. Det viser AIS-data, samt de svært skarpe bildene som Hugins avanserte sensorer har avdekket.
På dypt vann i Skagerrak
Dette står i kontrast til forholdene for dumpede vrak i Østersjøen, der de ligger på betydelig grunnere vann. Her har fiske ført til at kjemiske stridsmidler har blitt med fangsten opp, og at fiskere og havnearbeidere har kommet i kontakt med det.
– Selv om vi ikke vet nøyaktig hvor mye av hvilken type stridsmidler de ulike fartøyene hadde, har vi informasjon om hvilke stridsmidler som er dumpet i Skagerrak. Kystverket er mest opptatt av arsenholdig materiale med tanke på miljøet, sier han
Last ned "Fakta om dumpet kjemisk ammunisjon", fra FFI.
Fakta
UNDERSØKELSER 1989 – 2016:
- 15 mulige vrak ble lokalisert av FFI i et område på 16 km x 8 km i 1989 ved bruk av sidesøkende sonar
- Fem av disse vrakene ble inspisert i 1989 med en ROV. Vannprøver ble samlet inn og analysert
- Fire av de samme vrakene ble inspisert igjen i 2002 med ROV. Vann- og sedimentprøver ble samlet inn og analysert
- Omkring 1/3 av det aktuelle området ble gjennomsøkt ved hjelp av en autonom undervannsfarkost (HUGIN) i 2009 for å finne flere vrak. Ingen vann- eller sedimentprøver ble samlet inn
- En ny og bedre undersøkelse ble gjennomført i det relevante området med HUGIN i 2015-2016
Relaterte tema
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv