Oljevernekspert fra Kystverket gir råd om rensing av strender i Hellas
En knapp måned etter at Hilde Dolva fortalte Kronprins Haakon og statsråd Ketil Solvik Olsen om hvordan våre strandområder ble rene igjen etter Full City-grunnstøtingen, er hun på plass og jobber med strandrensingen etter et skipsforlis i Hellas.

Seniorrådgiver ved Miljø- og planleggingsseksjonen i Kystverket, Hilde Dolva, jobber med metoder for å skjerme og rense opp i miljøsårbare områder ved oljeforurensning. Hun var sentral i rensearbeidet i Krogshavn og Steinvika etter Full City-grunnstøtingen.
Da skipet Agia Zoni II sank 10. september utenfor Athen, kom det en bistandsforespørsel til Kystverket fra Greske myndigheter gjennom den norske ambassaden i Hellas. Her er om lag 30 km strand forurenset av olje fra skipet. Dolva kan med sin kunnskap og erfaring bidra til at strendene blir renset så skånsomt og effektivt som mulig.
Hun bidrar også med å etablere et miljøovervåkningsprogram som skal påse at naturen kommer tilbake til den tilstanden den hadde før oljeforurensningen skjedde.
Hør NRK-intervju med Hilde Dolva her.
Bruker kunnskap - høster erfaring
– Ved å sende våre fagfolk når vi får forespørsel om det til steder utsatt for oljeforurensning, høster vi erfaringer og styrker vår egen kompetanse, sier beredskapsdirektør i Kystverket Johan Marius Ly, som følger med på aksjonen i Hellas fra sitt kontor i Horten.
Han fremhever verdien av å kunne gjøre en innsats, og ikke kun være en passiv observatør.
– Vi har ikke hatt store utslipp i Norge de siste årene, mye takket være styrket sjøsikkerhets- og beredskapsarbeid. Da er det verdifullt å få praktisk erfaring i det vi jobber med hele tiden, som å skjerme sårbare miljøer fra oljen, sier han.
Fartøy tømt for olje
Dette var en viktig oppgave under Full City-aksjonen, der spesielt Krogshavn og Steinvika var viktige sårbare, naturhistoriske områder.
Hilde Dolva forteller at det er øya Salamina som fikk mest olje etter grunnstøtingen, resten strandet sør for Pireas, nær Athen.
– Havaristen er tømt for olje, og det ble pumpet ut en blanding av olje og vann. Flere fartøy har jobbet med å samle opp olje på sjøen, sier hun.
Dykkere gjør daglige undersøkelser ved vraket, som ligger på 35 meters dybde. Det er ikke olje å se på overflaten, siden vraket er tømt.
Oljen synker ned i sanden
Dolva forteller at det var Norge, Israel og England som ble spurt om bistand, med fokus på miljøundersøkelser og skadebegrensning.
Hun viser bilder av stein som renses, ved tromling i sementbiler.
– Et problem er at oljen synker ned i vannet, og blandes opptil 30 cm ned i sanden. Sunket olje på noen områder er nok noe grekerne vil slite med framover. Det er bade- og fiskeforbud, kun noen få strender er åpne, forteller Dolva.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv