Gasstanker gir større realisme for øvelse SCOPE 2017
Statoil og rederiet Solvang ASA stiller en 146 meter lang gasstanker til disposisjon for den internasjonale olje- og kjemikalievernøvelsen SCOPE 2017 i Skagerrak. Fartøyet har trafikkert det aktuelle området i 18 år – uten et eneste uhell.

Det 146 meter lange skipet har seilt ukentlig i over 18 år fra Kårstø til Rafsnes uten uhell. Med skipets deltakelse får spesialtrente styrker en realistisk øvelse under SCOPE 2017. Dette gir maksimalt treningsutbytte for dem.
Satser på øvingsutbytte
Kapteinene om bord kommer begge til å være på broa for å få maksimalt utbytte av skipets deltakelse i øvelsen. Men dramatikken som vil utspille seg gjennom dagene med øvelse er noe både Statoil og Solvang ASA jobber aktivt for å unngå skal skje i virkeligheten.
Skulle en skipskollisjon likevel oppstå, skal de være best mulig sikret for å unngå skader på personell og miljø. Det ser begge aktørene verdien av, ifølge HMS-leder Ketil Johansen i Statoils markedsføringsenhet.
Det stilles heller ikke spørsmål til ekstra sikkerhetstiltak og kostnadene det kan medføre. Er en kaptein usikker og ønsker ekstra slepebåt, vil befrakter at slike tiltak settes inn.
Gjennomregulert bransje
– Vi som befraktere er opptatt av at tankbåtnæringen skal være gjennomregulert og kontrollert. På grunn av risikoen er det mange kontrollfunksjoner vi ser verdien av. Vi har for mye å tape dersom noe skulle skje, sier Johansen.
Statoil og Solvang ASA ser fram til den spennende øvelsen, som blir en øvelse i samarbeid og koordinasjon. Her blir Norges evne til både å be om og motta assistanse testet, når omfanget blir så stort at både ressurser fra naboland og EU må involveres.
Realistisk øvelse
Kystverkets prosjektleder, Stig Wahlstrøm, setter pris på at Statoil og Solvang ASA stiller gasstankeren til disposisjon for øvelsen.
– Det gir en realistisk øvelse i alle ledd. Vi har alt oljevernutstyr på plass, personell på plass, og skal øve gjennom flere skift i dagslys og nattemørke. Målet er at alle deltakende enheter og organisasjoner får styrket beredskapen sin gjennom øvelsen, sier Wahlstrøm.
Fakta
Hvem deltar i øvelsen?
Partnere
EU - European Commission
Kystverket
Det danske forsvaret
Kustbevakningen i Sverige
Islands Miljødirektorat
IUA Telemark
Sørøst Politidistrikt
Andre samarbeidspartnere
Oslo Brann og redning
Bergen Brannvesen
Lokale brann og redningsetater
EMSA
Lokale havnemyndigheter
IUA Vestfold
Sivilforsvaret
Forsvaret
Havariekommando, Tyskland
Sjøfartsdirektoratet
Miljødirektoratet
Fylkesmannen i Telemark
Havarikommisjonen
Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO)
Statoil Norge
Solvang ASA
DNV GL
GARD (P&I)
Skuld (P&I)
Norwegian Hull Club
DSB – Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Høgskolen i Sørøst-Norge
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv