Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

Siste vakt for tre kystradiostasjoner

31. desember gikk siste vakta av på Tjøme radio. Tjenesten blir nå en del av Kystradio Sør, sammen med Florø radio – som også er lagt ned. Vardø radio er den siste av tre kystradioer som nå er gått inn i større enheter. Alle har samarbeidet godt med Kystverkets trafikksentraltjeneste. 

Tjøme Radio har vært samlokalisert med Horten sjøtrafikksentral, der samarbeidet har vært svært godt.

Vardø blir en del av det som nå har navnet Kystradio Nord i Bodø. Både Kystradio Sør og Kystradio Nord er samlokalisert med Hovedredningssentralene i Stavanger og Bodø.

Kystradio Sør dekker nå området fra Hvaler i sør til Vega i Nord, mens Kystradio Nord dekker området fra Vega i sør til grensen mot Russland i nord.

Bakgrunnen for nedleggelsen av de tre minste av det som var fem kystradiostasjoner, er at Telenor Kystradio moderniseres og digitaliseres. Den nye løsningen betyr større fleksibilitet, robust og effektiv drift med færre og større kystradiostasjoner.

Moderniseringen gjør at man ikke lenger er avhengig av spredte stasjoner. Den nye tjenesten har 24 timers tilgjengelighet på nød- og sikkerhetstjenester langs kysten, både for fritidsbåter, yrkesfartøy og offshoreinstallasjoner.  

– Vi har hatt et svært godt samarbeid med Tjøme radio de årene de har vært her. Totalt sett vil nok tilbudet til småbåtflåten bli noe redusert, men det er gitt garantier for at endringene ikke skal gå ut over sikkerheten, sier Per Magne Ingebretsen. Han er trafikkleder ved Kystverkets sjøtrafikksentral i Horten, som har vært samlokalisert med Tjøme radio. 

– Hver gang et fartøy på mindre enn 24 meter har fått problemer, og sett at en farlig situasjon kan oppstå, har de ringt Tjøme radio. De har igjen vært raskt inne hos oss. Det kan ha vært ting som at noen med motorstopp ved småskjæra ser Kielfergen kommet mot dem med 20 knop. Sekunder senere har vi da fått formidlet dette til de om bord på Kielfergen. Den lokal kunnskapen Tjøme radio satt med vil nok bli vanskelig å overføre. Vi har hatt store synergieffekter i den tiden de har vært her, sier Ingebretsen videre.

Han ser frem til å videreføre et godt samarbeid med Kystradio Sør, og fra trafikksentralen presiserer de at representanter fra Kystradio Radio Sør har åpen invitasjon for å komme på besøk for å erfare hvilke kapasiteter de sitter med.

Fem redningsskøyter deltok i markeringen av at sendetiden for Tjøme Radio er slutt, utenfor Horten VTS/Tjøme radio. De bidro med formasjonskjøring, før de til slutt tok det siste besøket på Tjøme Radio.

Siste nytt