Publisert: , Oppdatert:
- Gro Kibsgaard-Petersen

Slik blir cruisesesongen 2018

I 2018 er det meldt inn nærmere 2 200 anløp av cruiseskip til 45 forskjellige havner i fastlands-Norge. Dette er en økning på cirka 20% fra 2016. 3,6 millioner cruisepassasjerer skal besøke norske farvann. Lostjenesten er godt forberedt og inne i sin høysesong.

cruiseturistene benytter anledningen til å se seg omkring når de ligger til kai i Ålesund. (Foto: Bypatrioten Ålesund.)

Hektisk sommer
Med 3,6 millioner passasjerer må logistikken for cruiseselskapene fungere prikkfritt. Det er svært viktig å holde ankomst og avgangstider; og her har losen en viktig rolle. Cruisetrafikken langs kysten topper seg i mai (291 anløp), Juni (539), Juli (560) og August (427). For å løse samfunnsoppgaven vår på en best mulig måte sørger Kystverket for at loskorpset er godt forberedt på en intens og fin arbeidsperiode.

- Jeg har stor tro på at vi i år som alle tidligere år vil kunne klare å levere lostjenester på tid og avvikle trafikken uten forsinkelser, sier losdirektør Erik Blom.

Deler sin lokalkunnskap
Losen er både nautisk rådgiver og kjentmann i området han / hun seiler. Som en hyggelig tilleggstjeneste er det mange loser som deler av sin lokalkunnskapen med cruisepassasjerene. Underveis i oppdraget er det mange loser som forteller om Landegodemannen, opprinnelsen til hullet i Torghatten, de Syv søstre og andre sagn. Dette gir passasjerene merverdi til opplevelsen av vakre fjorder og fjell.

Vintercruise ny trend
Enkelte steder langs kysten ser ut til å bli helårsdestinasjoner for cruiseanløp. Vintercruise til Norge er en økende trend. Årets cruise sesong startet allerede i Januar (2 anløp) og strekker seg helt til desember (8 anløp). Vintercruise til Norge er en økende trend. Det de ønsker å se er snø og nordlys. Cruiseindustrien har fått øynene opp for dette så vi vil nok i årene som kommer se en markant økning også i dette markedet.

Her følger informasjon om cruisetrafikken i ulike deler av Norge.

Oslofjord
Oslofjorden ligger an til å ta imot 103 cruiseskip denne sesongen. Trafikken er på nivå med fjoråret. Største havn er Oslo. Moss får 1 og Fredrikstad 1 anløp denne sesongen. Ingen nye cruisehavner i området i år. Lostjenesten har noen flere loser på vakt i sommersesongen for å betjene cruisetrafikken.

Skagerrak
Det er innmeldt totalt 85 cruiseanløp i Skagerrak 2018. Det er noe økning i antallet cruiseanløp i Skagerrak fra i fjor. Trafikken er omtrent uendret i den største cruisehavnen, Kristiansand, men stadig flere anløp til andre, mindre havner. Mest økning er det i Lyngdal, Arendal og Kragerø. Egersund er ny cruisehavn i år. Lostjenesten har ikke spesielle forbereder til cruisesesongen, ut over at avviklingen av ferie begrenses til tre uker. Cruisetrafikken utgjør kun cirka 2% av antall losoppdrag i Skagerrak på årsbasis.
Cruiseanløp i havn 2018:
Egersund – 1 anløp
Flekkefjord – 2 anløp
Farsund – 1 anløp
Lyngdal – 11 anløp
Kristiansand – 52 anløp
Arendal – 11 anløp
Risør – 2 anløp
Kragerø – 5 anløp

Rogaland
I Rogaland er det to cruisehavner: Stavanger og Haugesund. Begge cruisehavner opplever en liten økning i aktiviteten for cruise i år. Stavanger har samme antall bestillinger som i 2017: rundt 200 anløp, men en liten økning i passasjerer til cirka 500 000. For Haugesund er det en økning i anløp til cirka 50 og 65 000 passasjerer.
Økningen for 2018 er såpass liten i Stavanger fordi store arrangementer som Tall Ships Race og oljemesse har gjort at havna har takket nei til en del anløp. Lostjenesten forbereder sesongen ved å forsterkede vaktlister, ved å slå sammen losoppdrag og ellers planlegge losingene effektivt sammen med losformidlingen. I tillegg må vi være forberedt på å prioritere hvilken trafikk som vil være tryggest og gi dispensasjoner fra losplikten om det blir aktuelt.

Tallene som er kjent for neste år 2019 viser allerede en betydelig økning. I 2019 vil antallet cruiseanløp i Stavanger komme opp mot 300.

Vestlandet
Det er en økning i trafikken på nesten alle cruisehavner i Hordaland og Sogn og Fjordane i forholdet til fjoråret. Over 700 cruisefartøy vil anløpe havner i dette området i år. Cruiseskip vil i år for første gang stoppe ved Kalvåg i Sogn og Fjordane. Nytt i 2018 er tenderlokasjonen i Loen der Nordfjord Havn har lagt til rette for anløp av fartøy med en tenderkai som ligger rett nedenfor resepsjonsområdet til Loen Skylift. Denne tillater at man kan ta imot flere skip samtidig uten at området blir overfylt.

Cruiseanløp i havn 2018:
Bergen har cruiseanløp i alle årets 12 måneder. 330 cruiseanløp innmeldt i 2018.
Rosendal: 17 anløp
Flåm: 157 anløp
Olden: 98 anløp
Eidfjord: 87 anløp
Skjolden: 17 anløp
Ulvik: 4 anløp

Møre & Trøndelag
Det er innmeldt 519 cruiseanløp til havner i Møre og Trøndelag losoldermannskap i år. Største cruisedestinasjon er Geiranger/Hellesylt, med Ålesund og Molde som nummer to.

Sommer er høysesong for lostjenesten i Møre og Trøndelag. Vaktplanen forberedes for å kunne ta unna mange oppdrag på kort tid. De største cruisehavnene mottar flere fartøy på samme tid. Lostjenesten forbereder, sammen med havnene, ankerplaner for sesongen som distribueres til rederiene.
Cruiseanløp i havn 2018:
Trondheim Havn: 83 innmeldte cruiseanløp – en stor god økning fra i fjor
Kristiansund Havn: (inkludert Dyrnes, Smøla) 22 innmeldte anløp, - en svak nedgang ift 2017
Molde Havn: inkludert Eresfjorden og Åndalsnes) 114 innmeldte anløp – opp 20 fartøyer fra 2017
Ålesund: 165 innmeldte anløp – en god økning i forhold til i fjor
Geiranger/Hellesylt: 186 innmeldte anløp hvorav 120 går via Hellesylt– omtrent som for 2017.

Nordland
Det kan se ut som det blir en bra økning i antallet cruiseanløp i Lofoten i år. Leknes havn har flest cruiseanløp i Nordland gjennom året.

Vi forbereder sesongen ved å kontrollere at innmeldte fartøyer ikke overstiger begrensningene i havnene og farvannene de ønsker å seile i. Videre påser vi at vi har så mange loser som mulig på vakt i de ukene aktiviteten er størst.

Cruiseanløp i havn 2018:
Lødingen/Leknes 172
Narvik 9
bodø 27
sandnessjøen/ mo i rana 35
Brønnøysund 21

Troms og Finnmark
I våre to nordligste fylker vil årets cruisesesong være på samme nivå som tidligere år. Honningsvåg er største cruisehavn med over 160 cruiseanløp i år. Nytt av året er et anløp i Hamnbukt/Lakselv. Her forbereder lostjenesten sesongen med mange loser på vakt og forberedende møter med losformidlingen, for å møte utfordringer som kan komme i høysesongen.
Cruiseanløp i havn 2018:
Honningsvåg over 160
Kirkenes 8
Hammerfest 27
Tromsø 116
Svalbard 57

 

 

 

Siste nytt