Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

På Sjøen for alle: Samarbeider om sikker ferdsel for fritidsflåten

Sammen med Sjøfartsdirektoratet, Politiet, Kartverket, Redningsselskapet og Norsk Test skal Kystverket være en del av et stort sikkehetstorg under Norges største båtmesse, Sjøen for alle. – Der vil vi fokusere på alle områder ved trygg og sikker ferdsel for fritidsflåten, forklarer Thor Messel i Kystverket.

Kystverket blir å finne på sikkerhetstorget under Sjøen for alle – i hall D, stand D01-3 – sammen med en rekke andre aktører som jobber for et trygt båtliv.

Det er de største aktørene i Norge som jobber med sikkerhet for fritidsbåtfolk som har slått seg sammen om å lage til sikkerhetstorget under Sjøen for alle. Målet med samarbeidet er at sesongens båtturer skal bli tryggere.

– På sikkerhetstorget legges det opp til at de besøkende kan møte fagfolk som kan svare på, og fortelle om alt som har med sikker ferdsel med fritidsbåt å gjøre. Felles for alle fagpersonene, etatene og organisasjonene er at vi har et felles mål om at båtlivet skal være trygt, og at færre mennesker skal være involvert i ulykker, forklarer seniorrådgiver Thor Messel i Kystverket.

Mange aktiviteter

I tillegg blir det lagt opp til aktiviteter for både voksne og barn, med fjernstyrte båter i basseng, test av ferdigheter innen båtvett, det blir demonstrasjon av viktig utstyr og trening i å finne posisjon i sjøkartet – blant annet.  Politiet vil også stille ut en splitter ny politibåt, mens redningsselskapet har med seg Elias-båt og RIB.

Kystverket vil blant annet ha fokus på fornuftig fart, sikker sjøvei og å få besøkende på messa til å forstå viktigheten av å ha oppdaterte sjøkart.

– Kystverket jobber kontinuerlig med å forbedre veien til sjøs – både for nyttetrafikk og fritidsbåter. Det gjøres stadig endringer, så oppdaterte kart er viktig dersom de som er ute i fritidsbåt skal være trygg. Viktig er det også å minne om, og å gjøre folk oppmerksomme på fartsbestemmelsene til sjøs. Fart er altfor ofte en medvirkende årsak til ulykker. Samtidig vet vi at uvettig kjøring med raske båter ofte går ut over trivselen på og langs sjøen for andre. Derfor er dette like viktig å minne om som flyteplagg og promille til sjøs, understreker Messel.

Årets båtkommune utropes

Lørdag blir også prisen for Årets båtkommune delt ut. Dette er en pris der kriterier som gjestehavnfasiliteter, opplags- og havneplasser, miljøarbeid og samhandling med båtforeninger ligger til grunn. Målet er at prisen kan føre til økt fokus på et godt båtliv over hele landet. Prisen deles ut av Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) og Båtens Verden.

Messen er som vanlig på Norges Varemesse i Lillestrøm, og går av stabelen 14. til 18. mars.

Sikkerhetstorget finner du innerst i hall D, stand D01-33.

Siste nytt