Norge og Myanmar samarbeider om oljevern
Under paraplyen «Olje for utvikling» signerte Kystverket i dag en institusjonsavtale med Department of Marine Administration i Myanmar. Avtalen innbefatter at Norge og Kystverket skal hjelpe til med å bygge opp oljevernberedskapen i det asiatiske landet.

Avtalen ble signert på vegne av Samferdselsdepartementet med «Department for Marine Administration» (DMA) på en stor maritim konferanse i Yangon, der også den norske ambassadøren Tone Tinnes deltar.
Myanmar er et stort land med over 2000 kilometer kystlinje mot Andamahavet og Bengalbukta, nordøst i det indiske hav, og nasjonen ser stor nytte i å få profesjonalisert oljevernarbeidet sitt.
Planverk, øvelser, mobilisering
– Avtalen innebærer et femårig program der Kystverket og DMA i Myanmar skal samarbeide om kapasitetsbygging innenfor våre områder. Vi deltar blant annet i en arbeidsgruppe som utarbeider en nasjonal plan mot akutt forurensning, sier seniorrådgiver Synnøve Lunde i Kystverkets beredskapsavdeling.
Ved siden av et skikkelig planverk, er det innenfor oljevern viktig å øve, og øvelser står derfor sentralt i samarbeidet.
– Vi forplikter oss til å arrangere øvelser sammen, og skal blant annet ha en table top- øvelse i morgen for den nasjonale planen. Tidligere har vi hatt en table top- øvelse for en beredskapsplan som gjelder Yangon River, samt at de også får mulighet til å delta på noen av våre øvelser i Norge, sier Lunde.
– Andre aktiviteter vi bidrar på, er å kartlegge miljøsårbare områder, bygge opp utstyrslager (depot), i tillegg til at vi deltar og holder foredrag på deres kurs og seminarer, sier seniorrådgiver Lunde.
Om Olje for utvikling
Norad har etablert et eget Olje for utvikling (OFU)-sekretariat. OFU-arbeidet består av prosjekter for å styrke bistandslandenes evne til utnytte olje og gass ressurser på en effektiv og bærekraftig måte. Det skal bygges miljøkompetanse, god oljevernberedskap og systemer som sikrer at landet forvalter økonomien rundt dette på en god måte.
Kystverket bidrar med kompetanse for å etablere beredskapsplaner og erfaringsoverføring for å håndtere hendelser. Per 2018 er Uganda, Tanzania, Mosambik og Kenya, i tillegg til Myanmar, OFU-land hvor Kystverket er involvert i oppbygging av oljevernberedskap.
Kystverkets Synnøve Lunde (i midten) sammen med kollega Katrine Idås og den norske ambassadøren Tone Tinnes, på den maritime konferansen i Yangon i Myanmar, der avtalen om oljevern ble signert.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv