Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

Første salve for utdypingsprosjektet i Ålesund

Arbeidet med å forbedre innseilinga til Ålesund settes nå i gang. Arbeidsriggen ankom Ålesund natt til fredag, og den første salven gikk i helga. Mandag ble flyttingen av ei vannledning i Steinvågsundet gjennomført.

Arbeidslekteren Hector.
Arbeidsriggen Hector skal benyttes til utdypingsarbeidet i havnebassenget i Ålesund. Arbeidet skal utføres av Wasa Dredging. (Foto: Wasa Dredging).

Flyttingen av vannledningen, som er omtalt i saken, ble sluttført mandag ettermiddag (22. juli). Flyttingen gikk som planlagt.

I forbindelse med Kystverkets utdypingsprosjekt Innseiling Ålesund er det blant annet behov for å flytte en eksisterende sjøledning for vann. Denne sjøledningen forsyner store deler av Hessa og Skarbøvika.

– Flyttingen er nødvending fordi ledningstraseen ligger langs en av grunnene som skal utdypes i Steinvågsundet. Det vil med andre ord si at arbeidet med å flytte denne vil skje parallelt med at vi starter arbeidet med å fjerne de tre små grunnene i Aspevågen. Når vi er ferdige i Aspevågen er det Steinvågsundet som står for tur, forklarer prosjektleder Martin Fransson i Kystverket. 

Det er Ålesund kommune som eier ledningene som skal flyttes, og Kystverket utfører arbeidet i samråd med Vann, avløp og renovasjon (VAR) i kommunen. Anleggsarbeidet utføres av Fagdykk AS.

– Vi forventer at sjøledningen skal være i normal drift under arbeidsoperasjonen, men det er en viss risiko forbundet med flyttingen. Det kan bety midlertidig redusert vannkvalitet som for eksempel misfargning eller forhøyet partikkelinnhold, opplyser Fransson.

Åtte grunner

Den første sprengingssalvene i selve utdypingarbeidet kunne gikk lørdag 20. juli klokken 19.30.

I alt er det åtte grunner som skal fjernes. Rekkefølgen på arbeidet som skal utføres for å forbedre innseilinga til Ålesund er altså:

  1. Tre små grunner i Aspevågen
  2. Grunner i Steingvågsundet
  3. Grunner Kipervika og ved Bålholmen

Har du spørsmål? Ta kontakt med Kystverket på 07847 eller Ålesund VARs vakttelefon på 95 16 20 00. 

Siste nytt