Begrensede miljøskader etter utslipp fra KNM Helge Ingstad



Undersøkelsene som Havforskningsinstituttet (HI) har gjennomført etter havariet til KNM Helge Ingstad viser at det har vært liten skade på det marine livet, og at den generelle effekten av oljeutslippet har vært relativt lav.
At skadeeffekten etter oljeutslippet har vært relativt lav skyldes sannsynligvis at utslippet i hovedsak bestod av marin diesel. Denne typen er tyntflytende i vann, og det meste av det som ikke ble samlet opp i lenser fordampet.
I sin i rapport skriver HI at det kan forventes at miljøtilstanden i området ved Hjeltefjorden, der KNM Helge Ingstad havarerte etter kollisjonen med tankskipet Sola TS, kommer tilbake til den normale tilstanden innen relativt kort tid.
Miljøundersøkelsene for oppdrettsfisk, skjell og sediment i havariområdet rundt KNM Helge Ingstad ble utført av HI på oppdrag fra Kystverket, som ledet den statlige oljevernaksjon for å begrense miljøskadene etter havariet.
Undersøkelsene
HI har gjennomført undesøkelser siden like etter forliset i november 2018. Det er analysert 24 samleprøver av filet av atlantisk laks (Salmo salar) fra seks oppdrettsanlegg ved Hjeltefjorden, som ligger nedstrøms for havariområdet.
I mars/april 2019 analyserte HI sju prøver av blåskjell (Mytilus edulis) og to prøver av albusnegl (Patella vulgata) fra Stureområdet, fem prøver av blåskjell fra Hanøytangen, og fem overflatesedimentprøver fra en bukt like ved Sture.
Det ble ikke funnet spor av oljeforurensning i lakseprøvene. I blåskjell- og sedimentprøvene ble det kun påvist oljeforurensning fra fregatten i et begrenset område lokalt ved havaristedet.
Effekten av oljeutslippet på marint miljø anses derfor som liten, og HI vurderer det som unødvendig med videre miljøundersøkelser knyttet til hendelsen.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv