Ber båtfolket løfte blikket



«Det som er dumt i bil, kan også være dumt i båt. Løft blikket!» Oppfordringer kommer i en kampanjen som skal bidra til å øke bevisstheten om viktigheten av å bli mer oppmerksomme når vi fører fritidsbåt.
Bak kampanjen står Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet. Alle aktørene er enige om at det er viktig å styrke samhandlingen og arbeidet for å redusere ulykkestallene på og ved vann.
− Selv om mobiltelefoner og moderne navigasjonsutstyr bidrar til å styrke sikkerheten til sjøs, stjeler de ofte båtførers konsentrasjon. Uoppmerksomhet i kombinasjon med for eksempel høy fart eller mørke kan føre til farlige situasjoner. Dette er en viktig årsak til at vi ber folk løfte blikket i holdningskampanjen, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet.
Aktørene bak samarbeidskampanjen, påpeker at det også pågår et arbeid med en nasjonal handlingsplan mot fritidsbåtulykker.
− Vi vet etterhvert mye om hva som gjør at folk omkommer ved bruk av fritidsfartøy. I den nylig publiserte rapporten fra Statens havarikommisjon (SHT), kommer det frem at halvparten av alle dødsulykker forbundet med fritidsbåt skyldes kantring eller fall over bord. Videre ser vi blant annet at mange dør av nedkjøling eller drukning som følge av for sen varsling av ulykker. Riktig bruk av vest, tilgjengelig varslingsutstyr, bruk av dødmannsknapp og leider som kan nås fra vannet, er effektive forebyggende tiltak, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.
Tall fra Sjøfartsdirektoratet, viser at 23 personer omkom ved bruk av fritidsfartøy i norsk farvann i 2018. Selv om tallet er det laveste som er registrert siden 2001, mener aktørene bak kampanjen at innsatsen bør forsterkes og at alle kan bidra.
− Budskapet i kampanjen blir forhåpentligvis en øyeåpner som skaper oppmerksomhet. Men, og det er viktig å understreke, kampanjen er ett av flere tiltak for å redusere ulykkestallene. En positiv endring skjer først når alle førere av fritidsfartøy blir enda flinkere til å ta mer bevisste valg om egen og andres sikkerhet, og når vi får enda flere til å ta innover seg viktigheten av å kunne reglene om fart og sikker ferdsel på sjøen, sier kystdirektør Einar Vik Arset.
Kontaktpersoner
For ytterligere kommentarer og utdypende informasjon om kampanjen
- Thor Messel, seniorrådgiver Kystverket. Tlf. 93 20 34 66
- Petter A. Søreng, seksjonssjef fritidsfartøy, Sjøfartsdirektoratet. Tlf. 41 51 97 29
- Oddbjørn Lager Nesje, leder markedskommunikasjon og samfunnskontakt, Redningsselskapet. Tlf. 90 87 33 69
Relaterte tema
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv