Publisert: , Oppdatert:

Vaktskifte for verdens nordligste fyr

Norsk Polarinstitutt og Kystverket har de senere årene gjennomført en storstilt modernisering av navigasjonsinnretninger på Svalbard. Nå er Brandalspynten ved Ny-Ålesund fornyet, det som er den aller nordligste fyrlykten som finnes på jorda.

– Mange av de eksisterende installasjonene var gamle og hadde en teknologi som vi hadde sluttet å bruke på fastlandet for lenge siden. Tre av installasjonene på Svalbard var bygget før andre verdenskrig, og dermed automatisk fredet. For de øvrige lokasjonene var mange av disse satt opp i 1946, forklarer seniorrådgiver Guttorm Tomren i Kystverket.

Vedlikeholdsfritt

I dag har alle innretninger på Svalbard LED-basert lyskilde og solcelledrift. I tillegg er mange av innretningene fornyet, slik at de nå er i moderne komposittmaterialer – og dermed krever mindre vedlikehold.

– Målsetningen for Svalbard er at den skal være verdens best forvaltede villmark. Å begrense klima-avtrykket av vår aktivitet er derfor svært viktig, understreker Tomren.

Den siste fornyingen er altså installasjon på Brandalspynten. Dette var en av installasjonene som ble bygget rett etter krigen, i 1946. Lyskilden var en AGA-lanterne, energikilde var tidligere gass/batteri, mens det i senere år har vært solcelledrift. Den nye installasjonen er en Litus Lux, med spesialtilpassede batterier for arktisk drift. Ellers har den standard lanterne og solcellepaneler. Alle nye lanterner på Svalbard i dag er av typen LED160, som er den mest gunstige lanternen (Candela/Watt) som vi har i dag.

– Monteringen var svært krevende, ettersom alt arbeidsverktøy og materialer måtte flys inn. Kulden og mørket hadde satt inn, og de måtte hakke seg gjennom permafrosten. Tillatelser fra Sysselmannen var innhentet, og sluttresultatet skal være at det ikke er spor etter monteringsarbeidet. Lokasjonen har også fuglefredning, samt diverse andre begrensninger som gjelder generelt for Ny-Ålesund, noe som gjorde at monteringen ikke kunne skje da det ordinære vedlikeholdstoktet ble gjennomført på sommeren. For å få fjernet den forrige installasjonen må vi nok vente på mildvær, forteller Tomren.

Ingen lenger nord

Det finnes aerolys på Svalbard, lenger nord enn Brandalspynten, men ingen maritime fyr.

– Vi vil derfor hevde at vi med dette har satt en verdensrekord. På N78°57’ er dette den nordligste lanternen i verden – inntil noen kan motbevise dette. Vi har leita litt i Admirality sine bøker, snakket med canadiere og dansker (Grønland), men vi finner ingen andre tilsvarende installasjoner lenger nord, smiler seniorrådgiver Tomren.

Siste nytt