Øvde oljevernberedskap med nordiske kolleger




Hva gjør vi om et stort fartøy med farlig last om bord går på grunn nært land? Denne uka øvde norske, svenske og danske fagfolk på håndtering av en potensiell uønsket hendelse med oljeforurensing på sjøen.
- Oljeforurensing på sjø følger ingen geografiske grenser, og vi har mye sårbar natur å ta vare på. Om en stor sjøulykke med oljeforurensing skulle inntreffe er vi avhengige av å kunne samarbeide godt på tvers av landegrenser. Gjennom Københavnavtalen, sørger vi for at vi jevnlig deler kompetanse, forskning og utvikling og erfaringer fra vårt operative arbeid, sier beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly.
Øvelsen utgjør del av en internasjonal avtale som sørger for tett og godt samarbeid innen olje- og kjemikalievern mellom de nordiske landene. Øvelsen fant sted i Lysekil i Skagerrak. Under denne øvelsen ble det spesielt fokusert på hvordan gjennomføre såkalt nødslep av havarist, overføring av olje mellom to operative enheter på sjøen, opptak av olje på sjø med ulikt utstyr, dykkerundersøkelser av havarist og samspill med overvåkningsfly.
Denne gangen foregikk øvelsen i Sverige, med den svenske Kustbevakningen som verstsskap og leder aksjonen.
- Nok kunnskap om oppgavene og om de ulike etatene som skal samarbeide er essensielt om ulykken skulle skje, understreker Ly.
- Ved å øve og stadig lære sikrer vi at vi er godt forbered til å samarbeide med andre land, utnytte ressursene optimalt og maksimere effekten av den oljevernberedskapen vi sammen har til rådighet.
Fra norsk side deltok fagfolk fra Kystverkets Beredskapsavdeling og – senter, samt fartøy både fra Kystverket og Kystvakta, som inngår i Kystverket/Statens oljevernberedskap.
Fakta
Informasjon om Københavnavtalen
Siste nytt
-
Podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Gå til nyhetsarkiv